Japán, Dél-Korea és Ausztrália vezetőjével beszélt telefonon Joe Biden

2020. november 12. 08:58

Mun szoros együttműködésre és a Koreai-félsziget nukleárisfegyver-mentesítésére kérte Bident, amiben az amerikai politikus együttműködést ígért.

2020. november 12. 08:58
null

A csendes-óceáni térségben az Egyesült Államok legszorosabb szövetségeseinek számító Japán, Dél-Korea és Ausztrália vezetőivel beszélt telefonon washingtoni idő szerint szerda este Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt, aki a szavazatok túlnyomó többségének összesítése alapján vezet az elnökválasztáson.

Szuga Josihide japán kormányfő, Mun Dzse In dél-koreai elnök és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy szoros szövetségre törekednek az Egyesült Államokkal a többi között a klímaváltozás elleni küzdelemben, valamint a regionális biztonsági együttműködés terén. Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti amerikai elnök kormánya szintén nagy figyelmet szentel annak, hogy Kína érdekérvényesítő képessége jelentősen megnőtt a térségben, ám a jelenlegi elnök országa szövetségeseivel is többször tengelyt akasztott a védelmi kiadások fedezése, a külkereskedelem és a környezetvédelem terén. Biden irodája tudatta, hogy az összes vezető támogatásáról biztosította a kétoldalú kapcsolatok megerősítését a koronavírus-járvány és a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében.

„Biden megválasztott elnök kifejezte, hogy támogatja a japán-amerikai szövetség megerősítését az indiai- és csendes-óceáni térség szabadsága jegyében” - tudatta Szuga újságírókkal Tokióban. Mun Dzse In szóvivője Szöulban úgy nyilatkozott, hogy Biden megerősítette, hogy Washington megvédi Dél-Koreát, amelyet az indiai- és csendes-óceáni regionális biztonság sarokkövének nevezett. Mun szoros együttműködésre és a Koreai-félsziget nukleárisfegyver-mentesítésére kérte Bident, amiben az amerikai politikus együttműködést ígért. Trump – első hivatalban lévő amerikai elnökként – többször találkozott is az észak-koreai vezetővel, Kim Dzsong Unnal, meg is állapodtak, atomfegyverektől mentessé kellene tenni a Koreai-félszigetet, de a tárgyalások később holtpontra jutottak. Mun és Szuga is tudatta, hogy abban állapodtak meg Bidennel, hogy beiktatása után nem sokkal csúcstalálkozót tartanak.

Nem sokkal korábban Biden azt is bejelentette, hogy Ron Klain lesz a kabinetfőnöke. Klain veterán a washingtoni politikai életben. Barack Obama első elnöki ciklusa idején már volt Biden kaninetfőnöke, ugyanebben a pozícióban dolgozott Bill Clinton alelnöke, Al Gore mellett is. Joe Bident az 1987-es elnökválasztási kampánya óta ismeri és segíti munkáját. Mostani kampányának is kulcsfigurája volt. Klainre hárul majd a koronavírus-járvány elleni intézkedések koordinálása és végrehajtásának oroszlánrésze. Kabinetfőnökként annak idején ő felelt az ebola elleni küzdelemért, valamint a 2009-es pénzügyi válság miatt kidolgozott gazdasági csomag kidolgozásában és végrehajtásában is részt vett.

(MTI)

(Fotó: Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden győzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetően. MTI/AP/Carolyn Kaster)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NewHorizon
2020. november 12. 11:24
Hányszor kell még elismételgetni, hogy nem a mainstream media ábrándozása dönti el az elnökválasztás eredményét, hanem az elektorok Decemberben. Ez a szöveg egy tömegbolondító nonszensz. General Michael Flynn-t aki csatlakozott a Trump kormányhoz, a kormánycsere változási időszakában megvádolták és meghurcolták azért, mert elkezdett az orosz külügyminiszterrel telefonon tárgyalni, illetve, hogy hazudott az FBI ügynököknek a hivás részleteiről. (Mueller kivizsgálás, orosz beavatkozásokról.) A telefonhívás idején (2016 december) Trump már hivatalosan elnök volt, csak nem volt még felesküdve. Már kiadott, elérhető dokumentumokból kideríthető, hogy Joe Biden jött elő azzal - egy Obamaval és FBI tagokkal folytatott gyulésen 2017 januárban, - hogy egy nagyon régi, soha nem használt törvény, az úgynevezett Logan Act használatával vádolják meg Flynn-t. Ennek a törvénynek az a célja, hogy megakadályozza olyan személyek tárgyalás-képességét külföldi kormányokkal és ezzel aláássák a fennálló kormány pozícióját, akik erre nincsenek felhatalmazva. Hát itt tart Biden. Nagyon sok amerikai államban újra kell számolni a szavazatokat és emiatt nem adták még ki a hivatalos tanusítványt. Az amerikai alkotmányban nem szerepel az, hogy a media kikiálthatja az elnököt és az egyből/attól fogva a hivatalos végkimenetel. Ez nem így megy, Biden és a demokrata-párti mediája bele kéne, hogy lapozzon az amerikai alkotmány követelményeibe. (General Michael Flynn ügyét a korrupt Obama által kinevezett bíró, Emmet Sullivan még mindig pereskedés alatt tartja, holott az Igazságügyi Minisztérium hónapokkal ezelőtt visszavonta a vádakat. Tehát nincs vádló, de a korrupt Sullivan mindezek fölé helyezte magát. El is érte a célt, azaz, hogy kinyomni az egészet a választások utánig, mert így Flynn nem tudott visszacsatlakozni a Trump adminisztrációba. Flynn az Obama adminisztricióban is dolgozott, a Védelmi Hírszerző Ügynökség direktora volt és ezáltal sokat tudott Obama külpolitikai tevékenységeiről. Obama fel is mondott neki, mert Flynn ellenezte azokat. Obama ellene intette Trumpot, hogy felvegye Flynn-t, úgy, hogy Flynn ellen is volt éppen elég hadjárat. Most Sidney Powell az ügyvédje, remélhetőleg nemsokára az ügy Flynn teljes felmentésével le lesz zárva. Csak egy példa: Problémák a szavazatokkal Pennsylvaniában -The Epoch Times, 2020. november 10. https://www.theepochtimes.com/pennsylvania-100000-ballots-with-implausible-return-dates_3572942.html Cikk: Jonathan Turley, 2020. oct. 1 - Ideje lenne befejezni a Flynn ügyet https://jonathanturley.org/2020/10/01/it-is-time-to-dismiss-the-flynn-case/ Ki tudja, milyen gyógyszereken tartják az öreg Biden csatalovat, hogy kihúzhatná a remélt beiktatásig. 46 éves politikai pályafutás, és csak azt tudja felmutatni, hogy mindig a háborúzást támogatta, többek között a Szerbia elleni akciót is (ja, és kicsinyeket meg nőket szaglászni, tapogatni). Megáll az ember esze.
alacsony-a-kerites
2020. november 12. 10:34
Szerintem csak annyi volt a telefonálás, hogy csörög a telefon Bidennél, és akkor Biden: Halló, ki beszél? Scott Morrison: Jó napot! A következő amerikai elnökkel szeretnék beszélni. Biden: Sajnálom uram, szerintem téves kapcsolás!
mokány
2020. november 12. 10:32
Nem azt mondták Feri.
Gullwing
2020. november 12. 10:17
Egyik fülénél a telefon, a másiknál a pelenkacserélője aki súgta neki mit kell mondania.:D Tisztán csak az amerikai demokrácia alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!