Egy évig működött Afganisztán védelmi-, külügy- és belügyminiszter nélkül

2020. november 21. 17:49

Több mint egy évvel a vitatott elnökválasztás után hagyott jóvá tíz új minisztert az afgán parlament szombaton.

2020. november 21. 17:49
null

Több mint egy évvel a vitatott elnökválasztás után hagyott jóvá tíz új minisztert az afgán parlament szombaton. A képviselők a kulcsfontosságú védelmi, külügyi és belügyi tárca vezetőiről is szavaztak. A szombati voksolással egy időben 23 lövedék csapódott be az afgán fővárosban, Kabulban. A támadásban nyolcan életüket vesztették, és harmincegyen megsebesültek. Asraf Gáni afgán elnök csak október végén ismertette a 25 tagú kormány miniszterjelöltjeit a parlamenttel. A késlekedés oka az volt, hogy belpolitikai viszályba keveredett riválisával és partnerével, Abdulla Abdullával, a kormányellenes tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő nemzeti megbékélési tanács elnökével. A fennmaradó 14 leendő tárcavezető a napokban ismerteti programját a parlamentben. A miniszterek többségét Abdulla politikai szövetségesei ajánlották.

Gáni és Abdulla között pattanásig feszült a viszony a 2019. szeptemberi elnökválasztás óta, amelyet Gáni nyert meg. A két politikus több hónapig tartó vita után jutott megállapodásra a hatalom megosztásáról. A viszály a miniszterek kinevezésére is hatással volt, a tárcák többségét több mint egy évig ügyvivő miniszterek vezették.

(MTI)

Fotó: Asraf Gáni (jobbra) és Abdulla Abdulla rivalizálásának köszönhetően Afganisztán több mint egy évig nem rendelkezett se védelmi-, se külügy-, se belügyminiszterrel. (MTI/ EPA/ Afgán elnöki hivatal)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. november 22. 14:40
Ebből látszik, hogy a döntéseket sem ők hozták:)) én poénból hagytam volna is így
briganti
2020. november 22. 14:05
minek az? az is csak a kábszerüzletet akadályozná.....hja nem. azt biztos nem.
Hannibal
2020. november 22. 10:15
A volt szadeszesek átköltözhetnek, ott igazán minimalista az állam szerepe az életben. Még a minisztériumokból is kivonul. :DD
Frick László Intézet
2020. november 22. 08:09
És -Belgium másféléveket szokott egész kormány nélkül is "működni" . :D Hát még az Európai Únió hogy elvan az un "liberális" meg "szocialista" és a kamuzöld frakciók gyakorlati irányításával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!