Megbírságolták Gyergyócsomafalvát, mert az önkormányzat csak magyarul adta ki a helyi újságot

2020. november 20. 12:24

A székelyföldi község 4300 lakosából 13-an vallották magukat románnak. Senki nem kérte lefordítani a helyi lap román változatát, a település mégis 2000 lejes büntetést kapott.

2020. november 20. 12:24
null

2000 lej értékű pénzbírságot kapott a román Országos Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD) a székelyföldi Gyergyócsomafalva önkormányzata, mert a községben megjelenő lapot csak magyarul adták ki.

A feljelentő a már jól ismert Dan Tanasa volt, aki szinte sportot űz abból, hogy bepanaszolja a magyar vezetésű erdélyi városok önkormányzatait.

Tény, hogy a Csomafalvi Hírlap csak magyar nyelven jelenik meg, viszont a községben 4300 személy lakik, közülük 13-an vallották magukat románnak a legutóbbi népszámláláson. Azt persze nem lehet tudni, hogy kik, de a helyiek csak a volt rendőrfőnök családjáról tudják, hogy románok. A volt rendőrt pedig még tavaly megkérdezték, hogy igényli-e a helyi lap román változatát, de ő nem is válaszolt a megkeresésre” – írja a hírről szintén beszámoló Főtér.

A döntésre reagálva a község vezetője, Márton László Szilárd feltette a jogos kérdést: ha mégis lefordítanák románra a lapot, kihez kellene eljuttatni, hogy ne érezze magát diszkriminálva? Egyúttal azt is közölte: mindenképpen fellebbezni fognak a büntetés ellen. Egyik érvük az lesz, amit a diszkriminációellenes tanács magyar tagja, a döntés ellen egyedüliként szavazó Asztalos Csaba különvéleményként megfogalmazott: mivel Dan Tanasa nem Gyergyócsomafalva lakója, nem is lehet jogaiban sértve ebben a kérdésben.

Nyitókép: Márton László Szilárd az erdélyi Gyergyócsomafalva polgármestere beszédet mond Baktalórántházán, a székelykapu és a nemzeti összetartozás emlékművének avatásán. MTI Fotó, Balázs Attila

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2020. december 19. 20:02
Fordított esetben is elvárom a büntetéseket, vagyis amikor egy önkormányzat csak románul ad ki egy lapot bárhol Romániában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!