A Vatikán szerint félremagyarázták Ferenc pápa szavait

2020. november 02. 18:12

Ferenc pápának az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatára, valamint a meleg családokra vonatkozó megjegyzését kiragadták a szövegkörnyezetből, és az nem jelenti a római katolikus egyház ezzel kapcsolatos álláspontjának a változását – áll a Vatikán államtitkársága által a nunciatúrákra küldött jegyzetben, amelyet a Szentszék mexikói nunciusa közzétett a Facebookon.

2020. november 02. 18:12

A Franco Coppola érsek Facebook-oldalán vasárnap óta olvasható jegyzet szerint a Ferenc pápáról szóló, 2020-as dokumentumfilmben egy tavalyi interjúból ragadtak ki és vágtak össze részleteket, amelyeket a teljes szövegkörnyezet nélkül vetítettek le a Francesco című, idén októberben bemutatott dokumentumfilmben.

A válaszokat egybemosták

A jegyzet szerint a pápa két külön kérdésre, az interjú különböző pontjain adott válaszát egybemosták és átszerkesztették, így az félreértésre adhat okot.

„A homoszexuális embereknek joguk kell legyen ahhoz, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kitagadni vagy szenvedésre kényszeríteni.” „Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek” – hangzanak el az azóta híressé vált mondatok egymás után Evgeni Afineevsky által rendezett dokumentumfilmben.

A katolikus egyház elfogadhatatlannak tartja a melegházasságot

A jegyzetben rámutatnak arra, hogy e szavakat a pápa 2019-ben a mexikói Televisa műsorszóró társaságnak mondta, utalva a még korábban, Buenos Aires érsekeként általa mondottakra, és az első mondattal arra célzott, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy homoszexuálisak. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a dokumentumfilm nem említi ugyanezen interjú egy másik helyét, ahol az akkori érsek a második idézet mellett leszögezi: a katolikus egyház elfogadhatatlannak tartja a melegházasságot és nem támogatja azt sem, hogy meleg párok gyerekeket fogadjanak örökbe. Kiemeli mindazonáltal, hogy nekik is szükségük van az állam törvényei adta védelemre, ám ez nem egyenlő az egyházi áldással. A mexikói interjúban a pápa úgy vélekedett, hogy elsősorban gazdasági és praktikus okok – például egészségbiztosítás, illetve együttélés – miatt szükséges az azonos neműek közti élettársi viszony jogi szabályozása.

A Televisa által készített interjú csak részben került adásba, ám úgy tűnik, Afineevskynek hozzáférése volt a teljes anyaghoz. A rendező, aki korábban azt mondta, a filmben az interjúkat ő készítette Ferenc pápával, a bejelentést egyelőre nem kommentálta.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. november 03. 15:02
Mindegyik kesztény egyház jellegzetes gondokkal küszködik, képtelenek nagy hatékonysággal az Evangélium üzenetének átvitelére, annak az üzenetnek az átvitele, hogy Jézus Krisztus a mi személyes megváltónk, de tán a legnagyobb tehertétel a római katolikus papi nőtlenség, pápai csalatkozhatatlanság intézménye, a szűzesség értékének mérhetetlen felértékelése, amit szinte képtelen megtartani a felnövekvő ifjúság. Mint BONUSZ TEHERTÉTELT megkaptuk még Ferencet. Pár éve óriási vihart kavart azzal, hogy elhatárolódott attól a megállapítástól, miszerint téveszme annak megvallása, miszerint Jézus a mi személyes megváltonk. Két dolog jellemző az emberre, tudni kell megszólalni és tudni kell hallgatni. Úgy tűnik, Ferenc a lehető legrosszabbkor szólta el magát a homoxexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolata ügyében. Hogy mennyire debil, azt a mostani Európa Tanácsbeli éles vita jól jellemzi. A bájos és jóképű, szakállas Gautier Destenay-al bejegyzett élettársi kapcsolatban élő Xavier Bettel dán miniszterelnök úrral 3/4 órán át vitatkozott Orbán Viktor, mi álljon az európai unió hivatalos dokumentumában. Férfi és nő / gender kifejezés. Az unió miniszterelnökei közül egyik se, állt Orbán Viktor oldalára, kivéve a cseh miniszterelnököt, Andres Babist. Természetesen a társadalom jobb szervezése érdekében talán jobb az ilyen kapcsolatok regisztrációja, de vajon mennyiben Krisztus Földi Helytartója, Csalatkozhatatlan az az pápa, mely a világi hatóságok eme intézkedését sürgeti (ami, már a legtöbb államban előbb meg volt, mint maga Ferencség....n a pápai őfelség....
scion
2020. november 03. 09:20
"Kiemeli mindazonáltal, hogy nekik is szükségük van az állam törvényei adta védelemre, ám ez nem egyenlő az egyházi áldással. A mexikói interjúban a pápa úgy vélekedett, hogy elsősorban gazdasági és praktikus okok például egészségbiztosítás, illetve együttélés miatt szükséges az azonos neműek közti élettársi viszony jogi szabályozása." maga a cikk is elismeri hogy homo élettársi viszonyt javasolt, teljesen ellentmondásos, viszont egy katolikus soha nem javasolhat ilyet nyilvánosan, főleg nem a pápa.
scion
2020. november 03. 09:14
egy nagy faxt magyarázták félre! a pápa alkalmatlan a feladatára!
Leakis
2020. november 03. 08:29
Ferenc pápa soha beszél arról, hogy a homoszexualitás nem feltétlen végleges állapot, nem genetikusan öröklődő, és visszafordítható. A hatalmas inertségét kihasználhatná értelmes dolgok propagálására is a politikai megnyilvánulások helyett. II.János Pál egészen más volt. Az evangéliumot kellene hirdetni. A világ fiai sóvárogva várják. https://fiainkert.blogspot.com/2020/04/a-homoszexualitasrol-oszinten-es.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!