2300 katonát vesztett Örményország eddig a hegyi-karabahi harcokban

2020. november 14. 13:50

Örményország elismerte szombaton, hogy több mint 2300 katonáját vesztette el a vitatott hovatartozású területért, Hegyi-Karabahért Azerbajdzsánnal vívott, szeptember végén kirobbant harcokban.

2020. november 14. 13:50
null

Örményország elismerte szombaton, hogy több mint 2300 katonáját vesztette el a vitatott hovatartozású területért, Hegyi-Karabahért Azerbajdzsánnal vívott, szeptember végén kirobbant harcokban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 2317 örmény katona halt meg a bő másfél hónapos fegyveres konfliktusban, de még nem azonosítottak minden holttestet. Az örmény hatóságok eddig 1339 katona és 50 civil haláláról számoltak be hivatalosan. Azerbajdzsán továbbra sem közölte a katonai veszteségeit, csak 93 civil halálát ismerte el. Közben a régióban az Azerbajdzsánnak átadandó falvakban sok távozó örmény család fölgyújtotta a házát, mondván, inkább égjenek porig, mint hogy az azeriek kezére jusson.

A Kalbadzsar régióban található Harektar faluban, amelyet a harcokat lezáró fegyverszüneti megállapodás szerint vasárnap át kell adni Azerbajdzsánnak, szombaton legalább hat ház lángokban állt. „A mai az utolsó nap, holnap itt lesznek az azeri katonák. Ma mindenki felgyújtja a házát” – mondta egy helyi lakos. Örményország és Azerbajdzsán többheti heves harcok után végül Oroszország közvetítésével állapodott meg a tűzszünetben. Eszerint Örményország kénytelen jelentős területeket átengedni Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabahban. A megállapodás egyik legfontosabb elemeként kétezer orosz katonát vezényelnek a kaukázusi régióba, hogy felügyeljék a törékeny fegyvernyugvást. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte: az orosz kontingens nagy része már el is foglalta állomáshelyét Hegyi-Karabahban; 12 megfigyelőállást létesítettek, és a katonai rendészet már meg is kezdte a járőrözést.

(MTI)

Fotó: Lövedék csapódik be az örmény és az azeri erők harca közben a Hegyi-Karabah székhelyétől, Sztyepanakerttől 15 kilométerre fekvő Susi közelében 2020. november 7-én. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott harcok a többször megkötött tűzszüneti megállapodások ellenére folytatódnak, Azerbajdzsán és Örményország egymást vádolja a tűzszünet megsértésével. (MTI/ AP)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. november 15. 10:56
Akkor az azeriek is nagyon sok katonát vesztettek. Megint az igazságot csak az tudja, akinek megfelelő kémműholdjai vannak.
alkaloidablog
2020. november 14. 23:11
Az idézett szám, nagyon magas. Második világháborús átlagnak felel meg. Ebből lehet következtetni a harcok volumenére, hevességére.
Kara kán
2020. november 14. 19:09
Ebben az egészben egy dolog van, amely nagyon szomorú: Oroszország (Putyin) színjátéka. Ha Putyin igazán keresztény lenne - mint ahogy mutatni szeretné néha - akkor egyértelműen Örményországot támogatná, és nem Erdogánnal próbálna szépelegni. Pláne miután a magát szultánnak (vagy akár kalifának) képzelő Erdogán a Szent Szófia székesegyházat mecsetté alakította. Magyarország helye a keresztény közösségben van, és akkor könnyen ki lehet találni, hogy nekünk mi a teendőnk.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. november 14. 15:31
Nem kellett volna nekimenni az erősebbnek. Részvétem a halottak hozzátarozóinak. Értelmetlen öldöklés célpontjaivá váltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!