Vera Jourová: A jogállamiságot védelmező új mechanizmust kell létrehozni

2020. október 05. 22:42

Katarina Barley német szociáldemokrata politikus szerint „képmutató, politikai manőversorozatról van szó”.

2020. október 05. 22:42

Az Európai Unióban olyan új mechanizmus létrehozására van szükség, amely a jogállamiság mellett az uniós szerződésekben rögzített európai értékeket, egyebek mellett a demokráciát és az alapvető jogokat is védeni képes – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén hétfőn.

Jourová: a demokrácia, az alapvető jogok tiszteletben tartása kulcskérdések

Jourová az EP-vita során azt hangoztatta, hogy egy új, jogállamiságot védő mechanizmus létrehozatala az európai demokráciának fog újabb lendültet adni. Aláhúzta: a demokrácia, az alapvető jogok tiszteletben tartása kulcskérdések, ezért ezt az Európai Bizottság a következő időszakban is folyamatosan figyelemmel fogja kísérni. Az uniós bizottság  szükségesnek látja ezen értékek erősítését és támogatását ezért még az idén új stratégiát kíván közzétenni az alapjogi charta alkalmazásáról – mondta. A bizottság ezen belül külön figyelmet kíván  fordítani arra is, hogy az abban foglaltakat a tagállamok miként alkalmazzák. Hozzátette továbbá, hogy az uniós bizottság a hamis hírek és más manipulációk felszámolását célzó javaslattal is elő fog állni a szabad és független támogatása érdekében.

Deutsch Tamás: feltételeket akarnak szabni a járvány okozta károk helyreállítását célzó alap felhasználásának

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk orvoslása, a tagállami erőfeszítések támogatása helyett az EP plenáris ülésének napirendjén egy új jogállamisági mechanizmus létrehozása szerepel. Olyan új mechanizmus létrehozásáról beszélnek, amelyet az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésének, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap pénzei felhasználásának feltételéül akarnak szabni egyfajta politikai zsarolás jegyében. Kijelentette: elfogadhatatlan, hogy az objektivitásra és pártsemlegességre kötelezett európai bizottsági alelnök, Vera Jourová „lebetegezi” Magyarországot.

Katarina Barley: „képmutató, politikai manőversorozatról van szó”

Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, európai parlamenti alelnök Magyarországot és Lengyelországot érintő nyilatkozatát érintve szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EP egyik szocialista alelnöke a nyílt politikai zsarolás nyelvezetén arról nyilatkozik, hogy a két országot pénzügyileg ki kellene éheztetni. „Képmutató, politikai manőversorozatról van szó” – fogalmazott. A képviselő elmondta, a fenyegető és sértő megnyilatkozásokat, a nyílt politikai zsarolás kilátásba helyezését a vita során a lehető leghatározottabban visszautasította.

DK, Momentum: az uniónak erélyesen kell fellépnie a jogállamiság védelmében

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt mondta, egy jogállamiság az egyszerű embereket védi akkor, amikor az kormány visszaél a hatalmával, amikor a hatóságok nem járnak el jogszerűen, és a bírák nem szolgáltatnak igazságot. Az adófizetőknek pedig joguk van megtudni, hogy hova tűnnek a közpénzek. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök azért „ágál” a jogállamiság ellen, mert az uniós forrásokat saját családja és oligarchái gazdagítására használja fel.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője kijelentette, az uniónak erélyesen kell fellépnie a jogállamiság védelmében olyan eszköz létrehozásával, amelyet „két egymásnak falazó kormány nem tud kijátszani”. Azt hangoztatta: el kell kerülni, hogy az állampolgárok bűnhődjenek a kormányok bűneiért, ezért ragaszkodik a támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötéséhez.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában kijelentette, az Európai Bizottságnak fel kell lépnie amellett, hogy az uniós források ne a „korrupt vállalatokhoz” jussanak, hanem a célfelhasználókhoz, a kis-és közepes vállalkozásokhoz.

(MTI)

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. október 07. 09:54
ezt úgy kell érteni, hogy KIÉHEZTETÉS KÖVETKEZIK!
rókabácsi
2020. október 06. 17:01
egyetértek vele! csak eléb írásban kell deklarálni! hogy mit kell betartani! mert ha nem tudjuk mit? akkor hogyan?
plugamnes
2020. október 06. 13:24
Neidra.net - nagyszerű projekt felnőtteknek, akik társat akarnak találni a szexre
lemez
2020. október 06. 12:55
Nagyon nagy baj ám,hogy a nyugati rablók nem tudják számolatlanul kivinni a az unios pénzeket,most is sokat kapnak,de kevés.Jogállamban övéké volt az összes,mert a vörös báróknak annyi eszúk sem volt,hogy normálisan pályázzanak.Amit mwg tudtak pályázni azt meg szétosztották maguk kózött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!