Vatikánban tartózkodik az országából kizárt minszki érsek

2020. október 20. 07:07

A hírt a vatikáni hírszolgálat osztotta meg.

2020. október 20. 07:07

Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek, a Fehérorosz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Vatikánban tartózkodik, miután az ország hatóságai augusztus 31-e óta nem engedik őt visszatérni hazájába – jelentette a vatikáni hírszolgálat fehérorosz nyelvű adása hétfőn. Kondrusiewicz érsek augusztus végén rövid lengyelországi szolgálati útjáról tartott haza, de a fehérorosz határőrség megtagadta tőle a belépést. A fehérorosz katolikus egyház vezetője találkozott a vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin bíborossal, szentszéki államtitkárral, valamint Paul Richard Gallagher érsekkel, vatikáni külügyminiszterrel.      

Tadeusz Kondrusiewicz augusztus 18-án és 19-én Minszk börtönépületei előtt imádkozott, miután nem kapott engedélyt arra, hogy az Aljakszandr Lukasenka elnökkel szembeni tüntetéseken őrizetbe vett emberekkel találkozhasson. Augusztus 27-én Kondrusiewicz tiltakozott amiatt, hogy fegyveres rohamrendőrök elzárták a minszki Vörös-templom bejáratát, amikor ott tüntetők tartózkodtak. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szeptember 2-án nyílt levélben sürgette Tadeusz Kondrusiewicz visszatérésének engedélyezését Fehéroroszágba. A vatikáni külügyminiszter szeptember 14-én Minszkben ugyanezt szorgalmazta a fehérorosz diplomáciát vezető Uladzimir Makejnél.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. október 20. 14:04
Libsi gender lett. Oda való a pápa mellé
tintapaca
2020. október 20. 10:25
A katolicizmus az elmúlt ezer év során folyamatosan elárulta a görög keleti ortodox vallásúakat. A lengyel nemesi köztársaság hódító háborúkat indított a fehérorosz országrész és az ukrajnai hetmanok birtokolta területek ellen. A híres varsói csattára is úgy került sor, hogy először a lengyelek elfoglalták Kievet. A történelem értelmezésében fontos a "hallgattassék meg a másik fél is" elve. A katolikus egyház, élén a pápával, a legrégibb globális hatalom és szervezet, amely mára lepaktált a globális pénzhatalommal. (A világméretű pénzmosásokban a vatikáni bank is élen járt.)
Memhölczer
2020. október 20. 07:48
A Vatikán is fegyverkezik? https://i.imgflip.com/163nja.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!