Ukrajnában választanak ma

2020. október 25. 16:25

Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Ukrajnában.

2020. október 25. 16:25
null

Nagy teszt lehet a vasárnapi választás Volodimir Zelenszkij elnöknek az Euronews szerint. A tavaly hivatalba lépett elnök megfogadta a béke megteremtését, a korrupció megszűntetését és a romló gazdaság fellendítését, ám ígéretei eddig nem eredményeztek nagy változásokat szakértők szerint. A 2019 áprilisában hatalmas sikert arató ukrán elnök korábbi politikai tapasztalatának ellenére gyorsan megerősítette hatalmát azzal, hogy a parlamenti választásokon pártja erős többséget szerzett. A 42 éves Zelenszkij népszerűsége ugyanakkor azóta folyamatosan csökken, hiszen az életszínvonal szinte megállás nélkül esik Ukrajnában, a korrupció továbbra is széleskörben elterjedt, a kelet-ukrajnai béketárgyalások pedig eddig nem vezettek sok sikerre. Mindeközben egyre erősödő politikai csoportok hívták ki a színészből lett elnököt, melybe könnyen beletörhet a Nép Szolgája Párt bicskája az Euronews szerint.

A közvélemény-kutatások szerint Zelenszkij pártjának jelöltjei várhatóan nem fognak túl jól szerepelni a vasárnapi helyhatósági választásokon, melyben polgármestereket, illetve az önkormányzati tanácsok összetételéről döntenek az ukrán választópolgárok. Hiába nyert 2019-ben a Nép Szolgája 43%-al 2019-ben, egy nappal a választások előtt 16% körül mozgott a friss politikai csoportosulás országos támogatottsága. Az előremutatások szerint az ország nyugati részét Petro Porosenko és Julija Timosenko volt elnökök pártjai szerezhetik meg, míg Kelet-Ukrajnában az oroszbarát Ellenzéki Platform az Életért tarolhat. Fontos kiemelni, hogy az oroszok által hallgatólagosan támogatott szakadárok által irányított keleti területek nem szavazhatnak vasárnap.

Zelenszkij hatalma megerősítése céljából népszavazással is összekötötte a helyhatósági választásokat, ahol a szavazók arról dönthetnek például, hogy legalizálják-e a kannabisz orvosi célú felhasználását, életfogytiglani börtönt írjanak-e elő a korrupcióra, valamint, hogy létrehozzanak-e egy szabad gazdasági zónát az ország keleti részén. „Zelenszkij a fiatal és liberális szavazókat próbálja az urnák elé szólítani a kannabisz kérdésével” – állítja Vadim Karasev, egy kijevi független politikai szakértő. Karaev szerint komoly problémát jelenthet Zelenszkijre Ihor Kolominszkij milliárdos is, aki abban reménykedett, hogy megfordíthatja a PrivatBank 2016-os államosítását, azonban az elnök megakadályozta ebben. „Kolominszkij megtorlásképp módszeresen tönkretette Zelenszkij parlamenti többségét azzal, hogy több új pártot is létrehozott” – állítja Karasev. A szakértő szerint végsősorban az oligarchák által támogatott pártok és az erősödő regionális elit gyengítheti meg végleg Zelenszkij pozícióját, mely akár egy előrehozott parlamenti választást is eredményezhet.

Fotó: MTI/ Ukrán elnöki hivatal sajtóhivatala/ AP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. október 25. 20:38
Remélem ott nem lesznek zavargások ha nem liberálís ízlésnek(?) megfelelő eredmény lesz.
Rasdi
2020. október 25. 18:54
Azért ővön aluli ütés a hazai járványhelyzetnek a szavazni kiutazók hazajövetelének egyszerűsítése.
Mahavira
2020. október 25. 18:49
Biboldóra vagy biboldóra szavazzon az ukrán, ez a tét... Aki teheti lelép onnan.
Zakar ZoItán BéIa
2020. október 25. 16:39
Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!