Sassoli: a lehető leghamarabb meg kell állapodni az EU következő hosszú távú költségvetéséről

2020. október 15. 21:50

„A tagállami vezetőkön múlik, hogy a jelenleg elakadt tárgyalások tovább haladnak-e” – hívta fel a figyelmet az EP elnöke.

2020. október 15. 21:50

A lehető leghamarabb meg kell állapodni az EU következő hosszú távú költségvetéséről, de az uniós parlament továbbra is kiáll a kulcsfontosságú programok megfelelő finanszírozása mellett – hangsúlyozta David Sassoli, a brüsszeli testület elnöke a csütörtöki EU-csúcs megkezdését követő sajtótájékoztatón. Kiemelte: az Európai Parlament (EP) álláspontja szerint a költségvetést 39 milliárd euróval kell növelni, ami a fejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a biztonságpolitikai projektek kellő mértékű finanszírozását fedezné.

„Ez csekély összegnek bizonyul az 1800 milliárd eurós költségvetéshez és helyreállítási alaphoz viszonyítva,  viszont hatalmas változást hozna az unió polgárainak életébe” – hangsúlyozta. Hozzátette: az EP már többször mutatott rugalmasságot, de e tekintetben nem változtat nézőpontján.  

Az EU-tagállamok vezetői a júliusi maratoni csúcstalálkozón megállapodtak a hétéves költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási tervekről. Az egyezményt azonban még jóvá kell hagynia az uniós törvényhozóknak és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek ratifikálniuk kell. „A tagállami vezetőkön múlik, hogy a jelenleg elakadt tárgyalások tovább haladnak-e” – hívta fel a figyelmet az EP elnöke.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. október 16. 10:31
Az EP parlament vezetője szerint a tagállamok vezetőin múlik, hogy lesz-e költségvetés? ...Szerintem meg az EP bolsi frakcióin, hogy meddig baszakodnak még a jogállami feltételeikkel..:) Ha nem lesz kompromisszum, a régi költségvetés keretszámai között éli az EU az életét...Nekünk az is jó! :)))
pitypang1125
2020. október 16. 06:49
Nincs mási költségvetés. Ha plusz pénzt akarnak, ne osztogassák az NGO- K nak
elfújta az ellenszél
2020. október 16. 00:01
Sassolit jól meg fogják utálni odahaza, nem véletlenül tépi a nagy száját. Egye meg amit főzött a kommer szarkeverő
elfújta az ellenszél
2020. október 15. 23:56
Az EU első igazi szakitóprójába feszülnek bele most éppen. Remélem szét is fog szakadni ez a fércmunka
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!