Örmény támadás érte Azerbajdzsán második legnagyobb városát

2020. október 04. 13:45

Az azeri erők Sztepanakertet ágyúzták.

2020. október 04. 13:45
null

Vasárnap is dörögtek a fegyverek a Kaukázusban; azeri közlés szerint örmény támadás érte Azerbajdzsán második legnépesebb városát, míg örmény állítás szerint az azeriek ismét nehéztüzérséggel lőtték Hegyi-Karabah székvárosát, Sztepanakertet.

Az azeri külügyminisztérium közölte: rakétatámadás érte Örményország irányából Gandzsa városát, és a katonai csapásban meghalt egy civil, négy másik pedig megsebesült. Örményország tagadta, hogy hadereje a 335 ezres várost támadta volna, de Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban.

Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat. Harutjunján azt is közölte a Twitteren, hogy az azeri erők ismét „civil célpontokat” támadtak Sztepanakertben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap este ismét azonnali tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket, és világossá tette, hogy Moszkva kész segítséget nyújtani, hogy megoldást találjanak a konfliktusra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten keresztül. A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov beszélt örmény kollégájával, akinek aggodalmát fejezte ki a halálos áldozatok számának emelkedése miatt. A konfliktusban Azerbajdzsánt támogató Törökország a Gandzsa elleni állítólagos örmény támadást ítélte el. „Örményország támadása gandzsai civilek ellen újabb megnyilvánulása Örményország törvénytelen hozzáállásának” – tudatta az ankarai külügyminisztérium.

Örményország és Azerbajdzsán között egy hete robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület, Hegyi-Karabah ürügyén. A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos és sebesült áldozatot követeltek, az azeri fél 19 civil halálos áldozatról és 60 sebesültről számolt be.   

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hiába szólították föl a feleket a harcok beszüntetésére.

Fotó: Az örmény kormány sajtóhivatala által közreadott egy hatalmas, fekete füstoszlopról, amint az azeri erők nehéztüzérséggel lövik Hegyi-Karabah székvárosát, Sztepanakertet 2020. október 4-én. Örményország és Azerbajdzsán között szeptember 27-én robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület, Hegyi-Karabah miatt. A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos és sebesült áldozatot követeltek, az azeri fél 19 civil halálos áldozatról és 60 sebesültről számolt be. (MTI/ EPA/ Örmény kormány sajtóhivatala/ Karo Sahakjan)

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2020. október 04. 23:24
Az Azeriak állítólag már a Hegyi Karabah településeit lőtték, azaz nemcsak katonai, hanem civil célpontokat is. Így aztán az Örmények rakéta támadással válaszoltak. Azért ne feledjük. Ezt az egész csinnadrattát nem az Örmények kezdeményzték. És hogy az Azeriek megtegyék az első lépést, ahhoz valószínüleg valahonnan kaptak egy kis bátorítást is.
Gregorius
2020. október 04. 21:12
Utánakapartam és jól emlékeztem a helyzet zavarosabb, mint elsőre látszik. Hegyi-Karabahon túl van egy jó megyényi, autonom azeri terület, Nahicsevan, amit az azerik csak kerülő uton, Iránon keresztül tudnak megközelíteni. Ráadásul itt van az egyetlen azeri-török határ. Normál ( nem gyűlölködő országok) leülnek és megegyeznek abban, hogy némi azeri olaj fejében az örmények biztosítanak Karabahon keresztül egy közuti korridort, ahol az azeriek biztonságosan megközelíthetik Nahicsevant. Az csak hab a tortán, hogy az itt élő azeriek zöme nem muszlim, hanem keresztény.
Akitlosz
2020. október 04. 19:17
Pártatlan haditudósítókat nem küldenek oda a hírtévék? Mert ebből, hogy az egyik ezt mondja a másik azt mondja nehéz lesz a valósághoz közeli helyzetet megtudni.
Senki Alfonz
2020. október 04. 18:36
Hogy változnak a nevek az ostoba médiasegédmunkás-koldusok következtében!!! Néhány éve még Sztyepanakert volt, most Sztepanakert!!!! Pedig az István mindig István, azaz Sztyepan, becézve Sztyopa marad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!