Hogyan is értette Ferenc pápa, amit mondott?

2020. október 24. 14:29

Az elmúlt napokban tele volt a világsajtó Ferenc pápa állításaival, mely szerint a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz – de hogyan is értette ezt a pápa?

2020. október 24. 14:29
null

Az elmúlt napokban a világsajtó első oldalaira került Ferenc pápa a Francesco c., a pápa életéről és hétköznapjairól szóló dokumentumfilmben elhangzott mondataiért, melyben a pápa arról beszélt, hogy a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz. Egyes aktivisták és a média is kikelt az egyházfő ellen, aki ezen kijelentésével akár meg is változtathatta a katolikus tanítást. Sok katolikusban és egyéb, a világ híreivel, politikával foglalkozó, ez iránt érdeklődő embernek megfordulhatott a fejében, hogy pontosan hogyan és miért állította ezt a pápa, vagy miképp is nézett ki ez pontosan? A Catholic News Agency ezért a mélyére ásott a dolognak – számol be a Magyar Kurír.

A Francesco c. film során a pápa összefoglalja a homoszexuális katolikusokkal kapcsolatos gondolatait is. Ekkor Ferenc pápa két világos kijelentést tett. Az elsőben azt mondta: „A homoszexuálisoknak joguk van arra, hogy egy családhoz tartozzanak, annak részei legyenek. Isten gyermekei, és joguk van egy családhoz. Senkit nem szabad kivetni vagy nyomorulttá tenni emiatt.”

A pápa saját bevallása szerint azért volt szükség kijelentésére, hogy a szülők és rokonok abbahagyják gyermekeik és családtagjaik kitagadását, amennyiben homoszexuálisnak, vagy bármelyik szexuális kisebbséghez vonzódónak vallják magukat. Egyesek szerint amikor a pápa kijelentette ezeket a mondatokat, azzal hallgatólagosan beleegyezett az azonos nemű párok gyerekvállalásába, ugyanakkor a pápa most is és korábban is kifejtette, hogy egyértelműen nem támogatja az ilyen típusú örökbefogadásokat. Ferenc pápa szerint ez a gyermekeket „megfosztják az édesapa és édesanya által adott és Isten által kívánt emberi fejlődésüktől”, valamint kijelentette, hogy „minden személynek szüksége van egy férfi (hímnemű) édesapára és egy női (nőnemű) édesanyára, ami saját identitásának kialakításában segíthet.”

Tény ugyanakkor, hogy a pápa kiállt a homoszexuális emberek együttélését biztosító jogi szabályozások mellett. A polgári együttéléssel kapcsolatban a pápa úgy fogalmazott: „meg kell alkotnunk, az a polgári együttélésről szóló törvény. Ily módon jogilag rendeződik a kérdésük.” Egyesek szerint a kérdés jogi rendezése azért prioritása Vatikánnak, mert így nem kell teológiai szempontból állást foglalniuk.

Fotó: MTI/ EPA-ANSA/ Angelo Carconi

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik