A japán kormány az óceánba ereszti Fukusima radioaktívan szennyezett vizét

2020. október 16. 08:25

A japán halászok azonnal tiltakoztak a tervek ellen.

2020. október 16. 08:25
null

A japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét – jelentette japán médiaközlésekre hivatkozva pénteken a Reuters hírügynökség. Kato Kacunobu, a kormány főtitkára pénteki sajtóértekezletén azt mondta, hogy döntést egyelőre nem hozott a kabinet. „Ugyanakkor nem lehet a végtelenségig halogatni ennek a problémának a megoldását” – tette hozzá. A japán halászok azonnal tiltakoztak a tervek ellen. Kiszi Hiroszi, a halászokat tömörítő országos érdekvédelmi szervezet vezetője több szaktárcának küldött levelében szólította fel a kormányt, hogy álljon el a terveitől.

Az erőművet működtető Tokyo Electric Power cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtött tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát. Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság azt a lehetőséget is vizsgálta, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt a megoldást végül elvetették. Minisztériumi szakértők becslése szerint azon a helyen, ahol a tengerbe eresztik majd a nagyrészt sugármentesített vizet, a tenger sugárszennyezettségének éves dózisa 0,62 mikrosievert lesz, a levegőjé pedig 1,3 mikrosievert. Az emberi szervezet átlagosan 2100 mikrosievert természetes sugárzásnak van kitéve egész évben.

A megsérült reaktorokat folyamatosan hűtik vízzel. A repedéseken kifolyt vizet részben sugármentesítik, majd újra hűtésre használják. Az évek alatt felhalmozódott rengeteg hűtővizet kezelték, és a Tokyo Electric tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem – kivéve a trícium – szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre. Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A használatban lévő tartályok számítások szerint jövő nyáron teljesen megtelnek. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, és 1,2 millió tonna szennyezett hűtővíz gyűlt fel az e célra telepített tartályokban.

(MTI)

(MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. október 17. 23:19
"a Tokyo Electric tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem kivéve a trícium szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre." Na és csak emberek élnek az óceánban? Hol az összefüggés az emberekre ártalmasság és az óceánba engedés között? Szerintem az óceán lakói is tiltakoznának, ha tudnák, hogy mi készül ellenük.
matykox
2020. október 16. 20:07
Mi a hír ebben, a hisztériára való apelláláson túl ? A szokásos sugárterheléstől 3 (azaz HÁROM) nagyságrenddel kisebb értékekről van nagyba szó!
nempolitizálok
2020. október 16. 19:16
Libsik, tudok egy frankó nyaralóhelyet. Fukusima. Az ég örökké kék, a nap süt, a víz kellemes meleg, mondhatni gyógyvíz. Fürdőgatyát feltétlenül vigyetek.
Mandarin.
2020. október 16. 11:23
Bármilyen soknak tűnik a szennyezett hűtővíz mennyisége, a Csendes-óceán vizében csak csöpp a tengerben. Gyakorlatiasak a japán politikusok, nem csinálnak lelkiismereti kérdést a fukusimai atomerőműben történt katasztrófa miatt, mentik ami még menthető. A tartályok egy újabb földrengés esetén megsérülhetnek, igy a talajba jutna a szennyezett hűtővíz, ami tovább nehezítené, drágítaná Fukusima környezetének rehabilitációját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!