Örmény vádak szerint Azerbajdzsán polgári célpontokat támadott

2020. szeptember 27. 10:50

A két egykori szovjet köztársaság között az elmúlt hónapokban a korábbinál intenzívebbé váltak a határmenti összecsapások.

2020. szeptember 27. 10:50
null

Polgári célpontok ellen intézett támadást az azeri haderő a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. Ezt Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök jelentette be vasárnap reggel. Az örmény védelmi minisztérium közlése szerint az incidensre adott válaszul az örmény hadsereg lelőtt két azeri katonai helikoptert és három drónt.

Szintén örmény forrás szerint az azeri haderő Hegyi-Karabah régió székhelyén, Sztepanakertben is támadott több célpontot, bár az nem derült ki, hogy mik voltak ezek. Az azeri védelmi minisztérium közleményében azt írta, „ellenoffenzívát indított a teljes frontvonalon, hogy véget vessen az örmény haderő műveleteinek, és megvédje a civil lakosságot”. Baku elismerte egy helikopter elvesztését, de közölte, hogy a légi jármű személyzetéből senki sem sérült meg. Az azeri és az örmény támogatást élvező erőket egymástól elválasztó vonal sűrűn aláaknázott senkiföldje, vagyis nem lakott területen húzódik – jegyezték meg hírügynökségi tudósítások.

Örményország és Azerbajdzsán régóta hadban áll az utóbbitól elszakadt, túlnyomórészt örmények lakta régió, Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. Az itt élő örmények a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kihirdették a terület függetlenségét, amit Azerbajdzsán azóta sem ismer el. 1994-ben fegyverszünetet kötöttek a felek, de azóta is rendszeresek a fegyveres összetűzések, kisebb-nagyobb villongások Hegyi-Karabahban és az azeri-örmény határ mentén. A két egykori szovjet köztársaság között az elmúlt hónapokban a korábbinál intenzívebbé váltak a határmenti összecsapások.

(MTI)

A címplapkép csupán illusztráció. A képen: Örmény tüzérségi állás a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah körzetben fekvő Martakert közelében 2016. április 3-án, miután két nappal korábban tüzérségi párbaj kezdődött az örmény és az azerbajdzsáni erők között. Fotó: MTI/EPA/Photolure/Vahram Baghdaszarján

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. szeptember 27. 19:11
Cáfolsz és elismersz egy mondaton belül!!!!! Selogikád, se erkölcsöd, se jogod, se rended!!! Akkor mit zavarogsz itt felforgató???
Senki Alfonz
2020. szeptember 27. 14:35
A hazaengedett azeri gyilkos aktív még????
LAW AND ORDER
2020. szeptember 27. 13:00
Az örmények háromezer éve kavarják a szart a Kaukázusban - semmiből nem tanulnak! Megbízhatatlan népség!
Székely Dózsa György
2020. szeptember 27. 11:23
A magyar kormány a muzulmánokat támogatja a keresztények ellen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!