Katonák és civilek is meghaltak az örmény-azeri összecsapásokban

2020. szeptember 28. 07:52

A két szomszédos volt szovjet tagköztársaság területi vitája több évtizedre nyúlik vissza.

2020. szeptember 28. 07:52
null

Halálos áldozatokkal is jár a Hegyi-Karabahban kiújult konfliktus, nemcsak katonák, hanem civilek is meghaltak. Az örmény védelmi minisztérium kiadott egy videót, amelyen egy azeri páncélos kilövése látható. A tűzharcban egy azeri harci helikoptert is lelőttek. Nem sokkal később Örményország statáriumot hirdetett, és általános mozgósítást rendelt el.

Nikol Pashinyan örmény kormányfő azt mondta, „Alijev diktatórikus rendszere nem hagy fel az ellenségeskedéssel. Ez háború az örmény nép ellen”. A 4400 négyzetkilométernyi Hegyi-Karabah 50 kilométerre fekszik az örmény határtól. Az Örményország által támogatott fegyveresek rajta kívül az azeri terület más, környező részét is ellenőrzésük alatt tartják.

Az Európai Unió vezetői a fegyveres konfliktus azonnali beszüntetésére szólították fel a két országot.

A két szomszédos volt szovjet tagköztársaság területi vitája több évtizedre nyúlik vissza: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, vagyis elszakadását Azerbajdzsántól. Baku fegyverrel lépett föl a szeparatisták ellen. Az 1994-ben kötött fegyverszünetet folyamatosan megsértik a felek.

(Euronews)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. szeptember 29. 14:43
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
Mr. Black
2020. szeptember 28. 13:04
Hová áll a csutiVezér ???? A türk azeriek vagy a keresztény örmények oldalára. Fel van adva a lecke !
nick89
2020. szeptember 28. 11:15
Nálunk meg itt helyben a NER-oligarchák közti összecsapásnak vannak áldozatai.
Hogyisvan
2020. szeptember 28. 11:12
A miniduce most szurkolhat azeri barátjának, a keresztények ellene?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!