Belarusz: az ellenzéki vezető, Kalesznyikava Ukrajnába távozott

2020. szeptember 08. 08:13

A határőrség szerint egy határátkelőn hagyta el az országot.

2020. szeptember 08. 08:13

Ukrajnába távozott Fehéroroszországból egy határátkelőnél Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető és két másik ellenzéki politikus – közölte a Reuters hírügynökség szerint kedden a fehérorosz határőrség egyik tisztségviselője. Előző napi jelentések szerint Kalesznyikavát, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját aznap Minszkben elrabolták civil ruhás, álarcos emberek, két ellenzéki politikus társa pedig nem sokkal később tűnt el.

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2020. szeptember 08. 09:11
Hivatkozva a korábbi kommentjeimre is (így legutóbb itt: https://magyarnarancs.hu/kulpol/tegnap-51-tuntetot-vett-orizetbe-a-belarusz-rendorseg-132682#kommentek + https://magyarnarancs.hu/kulpol/alarcos-ismeretlenek-elraboltak-marija-kalesznyikava-ellenzeki-vezetot-a-belarusz-tuntetesek-egyik-szervezojet-132962#kommentek ), szemmel láthatólag Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor (a Kreml erőteljes támogatásával, pontosabban általuk vezérelve) kezdi visszavenni a dominanciát, miközben módszeresen takarítja félre bármiféle érdemi elégedetlenkedés csíráját is - nem kizárólag a most kipateroltakra, hanem a Putyinék által korábban éppen az ő félreállítására gondosan kreált "ellenzékre" (Babarika és Cepkalo) gondolva. Erőfeszítéseinek tétje a maga dinasztiájának túlélése - ha következetesen és sikeresen ügyködik, és végre nem ellenkezik a fehérorosz-orosz egyesülés nyélbeütésében, úgy a fia még lehet az orosz despota helyi bojárja. (S talán réveteg ábrándjaiban már egy cári unokán is elmereng...) Erről szól ez a "trónok harca" - s mind több jel mutat egy újabb, hatalmas, globálissá terebélyesedő háborúság felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!