Kína kilőtt két rakétát a Dél-kínai-tengerre

2020. augusztus 27. 09:22

Egy „berepülő” amerikai kémrepülőgépre válaszul.

2020. augusztus 27. 09:22

Kína kilőtt két rakétát a Dél-kínai-tengerre - jelentette bennfentes forrásra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön. A SCMP-nek a kínai hadsereghez közel álló forrása szerint a szerdán reggel kilőtt rakéták közül az egyik egy „repülőgéphordozó-romboló” volt, egyértelmű figyelmeztetésként az Egyesült Államoknak. Egy nappal korábban ugyanis Kína szerint egy amerikai U-2-es kémrepülőgép berepült az általa önkényesen kijelölt azonosítási övezetbe, miközben a kínai haditengerészet éppen ötnapos gyakorlatot tartott az ország északi partszakaszánál fekvő Pohaj-tengeren. A lap forrása elmondta: a rakéták kilövésével Kína arra a potenciális kockázatra akart válaszolni, amelyet az amerikai katonai repülőgépek és hadihajók egyre gyakoribb látogatásai jelentenek a Dél-kínai-tengeren.

Tiltott fegyver

Egy DF-26B típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát az északnyugati Csinghaj tartományból indítottak útnak, míg a másik, DF-21D típusú rakétát a keleti Csöcsiang tartományból lőtték fel. Mindkét rakétát a Hajnan és a Paracel- (Hszisa-)szigetek közötti területre irányították. A hajnani tengeri hatóságok még pénteken közölték, hogy az érintett területen hétfőtől szombatig hadgyakorlatok miatt tilos a közlekedés. Ahogyan a SCMP rámutat: a DF-26 rakétatípus tiltott fegyvernek számít a Egyesült Államok és a Szovjetunió között a hidegháború végén megkötött INF-szerződés alapján, amely a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozására irányult. Washington a múlt évben kilépett a szerződésből, és döntését azzal indokolta, hogy Kína használ a szerződés által tiltott fegyvereket.

Vita a Dél-kínai-tenger felett

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadicélokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását. Az Egyesült Államok gyakran tart hadgyakorlatokat a vitatott területen, szerdán pedig 24 kínai vállalatot szankcionált amiatt, mert szerinte az érintett vállalatok „segítettek a kínai Kommunista Pártnak mesterséges szigetek létrehozásában a Dél-kínai-tengeren”. Az Egyesült Államok katonai provokációként értékeli a szigetek létrehozását, amelyeken a kínai hadsereg támaszpontokat hoz létre.

(MTI)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. augusztus 29. 14:20
Az usákok tudják hogy Kína rendelkezik olyan irányított rakétákkal amivel 1 db felhasználásával a tenger fenekére tudja küldeni a repülőgép anyahajóit. Szóval Kína nem tart az usákoktól.Ha valaki ismeri az USA hadi képességeket az tudja hogy az USA néhány plasztik repülő típuson kívül csak néhány új típusú fegyvert fejlesztget.Pl. Irán egész jó felvételeket csinált az arra hajózó USA repülőgép anyahajókról ,és az usákok nem is észlelték.De a szaudiak is megtapasztalták az USA fegyverek térvesztését hisz 3-5 Km távolból kilőtték az Abramsokat,azt sem tudták hogy honnan lőttek rájuk.De Libanonba ,Gázában is az Izraeli kilőtt Merkavát szolgálnak útjelző táblaként.És ahogy elnézem a vaskupola is lassan fabadkát sem ér.
Harangláb
2020. augusztus 27. 11:13
A kínaiak már magukat lövik?!?
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 27. 09:30
Új ragadozó jelenik meg a szinen, a régi meg embargókkal igyekszik hálóba vetni
sozlib_abschaum
2020. augusztus 27. 09:30
Majd (a nagyok) kiválasztanak megint egy kicsi országot, ahol kipróbálják a legmodernebb fegyvereiket (lásd Vietnam).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!