Egyre közelebb van a börtönhöz a volt spanyol király

2020. augusztus 30. 14:31

János Károly volt szeretőjén keresztül mosta tisztára a szaúdi kenőpénzt – írta meg az Origo.

2020. augusztus 30. 14:31
null

Az Abu-Dzabiba menekült volt spanyol király, I. János Károly egykori szeretője, a német üzletasszony Corinna zu Sayn-Wittgenstein ellen a svájci ügyészség pénzmosás gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Az ügyészség szerint a német üzletasszony egy panamai vagyonkezelői alapon keresztül vehetett a fia nevére 6 millió fontért egy angliai birtokot a hozzátartozó palotával. A birtokot abból a pénzből vásárolhatta, amit a volt spanyol királytól ajándékba kapott.

I. János Károly augusztus elején azután menekült el saját országából, miután egyre nehezebben lehetett távol tartani tőle a nyomozást. A száműzetésbe még saját felesége sem követi, a megcsalt királyné gyakorlatilag megtagadta férjét, ahogy hatalmát féltő utódja, saját fia is. A volt uralkodó ügye az egész monarchiára veszélyt jelent, ezért is határolódott el apjától az új uralkodó, VI. Fülöp – pedig könnyen lehet, hogy ő is haszonélvezője volt apja ügyeinek. Emiatt le kellett mondania személyes örökségről. I. János Károly  és a királyi család botrányai alaposan megtörték a monarchia népszerűségét. Már a szaúdi korrupciós ügy nyilvánosságra kerülése előtt is 50 százalék közelében volt azoknak az aránya, akik eltörölnék a királyságot – írta az Origo.

Fotó: 2019. június 2-án egy aranjuezi bikaviadalon készített kép I. János Károly volt spanyol királyról. A spanyol királyi udvar 2020. augusztus 17-én hivatalosan megerősítette, hogy az egykori uralkodó az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tartózkodik. A pénzügyi botrányba keveredett I. János Károly augusztus 3-án közölte, hogy külföldre távozik, és mostanáig csak találgatások voltak hollétéről. MTI/AP/Andrea Comas

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
samual
2020. augusztus 31. 22:56
háát, most ahogyan elnézem ennek a csórinak ezt a tavalyi képét, lehet a börtönhöz közeledik de hogy a p.ncitól távolodik az biztos :-(
BőröndÖdön
2020. augusztus 31. 20:32
Ha az Origo írja,akkor biztosan úgy volt....:) :) :)
ittésmost
2020. augusztus 31. 15:38
"Majd alszom én, ha véget ér a kín, Majd ha e test a végső útra indul, Majd alszom én a véghetetlen éjben, Majd alszom ott, hol a néma mélyben Beföd a márványsír, az Escorial."
Krupp Skya
2020. augusztus 31. 15:34
Horn Gyula nézett ki így, amikor beállt nála a D.trémensz. Ennek is lesz terme Brüsszelben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!