Bevetették a Nemzeti Gárdát Wisconsinban a tüntetések megfékezésére

2020. augusztus 25. 07:14

Kenosha városában erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy fekete férfit.

2020. augusztus 25. 07:14
null

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshában vasárnap délután egy családi vitához hívták ki a rendőröket, akik egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtték Jacob Blake 29 éves fekete férfit. Blake-et súlyos állapotban helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. A kórház hétfői jelentése szerint az állapota stabil. A városban vasárnap gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen. Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója már vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök erőszakos fellépését, mint fogalmazott – „a túlzott erőszakot”. Majd hétfőn – miután a megmozdulások nem csillapodtak – elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszak megfékezésére. A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy, a rendőrségi problémákkal foglalkozó törvénycsomagot. A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot egyébként már egy hónappal ezelőtt előterjesztették.

Joe Biden az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta

Hétfőn Evers „empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére” szólította fel a rendőröket, de Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta. A közösségi médiában nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videófelvétel, amelyen az látszik, hogy Blake az autójához indult, nyomában két rendőrrel. A rendőrök egyike megragadta az ingét, éppen akkor, amikor beszállni készült a vezetőülésbe, majd több lövés dördült el. A videóból nem egyértelmű, hogy csak az egyik rendőr lőtt-e, vagy mindketten lövéseket adtak le. Josh Kaul wisconsini igazságügyi miniszter azonnal kényszerszabadságra küldte az intézkedésben részt vevő rendőröket, és vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

(MTI)

Fotó: Joe Biden volt amerikai alelnök videóüzenet mond a rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd temetésén a houstoni The Fountain of Praise templomban 2020. június 9-én. Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke már megszerezte a szükséges számú voksot, s ezzel a szükséges számú delegátust ahhoz, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson. MTI/EPA/Pool/David J. Phillip

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magicus
2020. augusztus 25. 15:43
Amiért a blekik számarányukat tekintve 50-100x (mint nálunk)követnek el bűncselekményt mint a whájtik ezért egyszerűbb a rasszizmusra fogni mindent! Yenkik! Nem lesz ennek jó vége ,ha így folytatjátok a gyaportszedők megesznek titeket! A COLT ot/Winchesteredet meg jó ha betárazva tartod a párnád alatt Joe nehogy kapkodnod kelljen! A Doberman és/vagy Rottweiler ebed a kertedben készítsd fel váratlan látogatókra! Good luck!
KötőDániell
2020. augusztus 25. 13:51
Dehogy is! Nem olvastad az indexen, hogy már kihozták hogy a fehér orvosok is rasszisták? Mert a fekete csecsemők sokkal nagyobb arányban halnak meg, ha fehér orvosuk van. Ebből azt hozták ki, hogy ennek az oka rendszerszintű rasszizmus az orvosi társadalomban. Nem az hogy a szerencsétlen fekete csecsemők szüleinek legalább fele drogos... Azt nem szabad emlegetni.
MayorAnna
2020. augusztus 25. 11:35
"Bevetették a Nemzeti Gárdát Wisconsinban a tüntetések megfékezésére" Hány hónap késedelemmel Minnesotához képest?! Hány ember halt meg e késedelem miatt, elkerülhető módon?! Ez a határozatlanság pl. nem Biden 'érdeme'...akit nem igazán kedvelek.
Orange79
2020. augusztus 25. 10:19
Azert az a bamba kepu nigger bunozo angyalszarnnyal es gloriaval kicsit eros...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!