Az Egyesült Államok átadott egy katonai támaszpontot Iraknak

2020. augusztus 23. 16:05

Az Egyesült Államok átadta vasárnap a Bagdadtól északra található Tadzsi katonai támaszpontot az iraki hadseregnek.

2020. augusztus 23. 16:05

Az Egyesült Államok átadta vasárnap a Bagdadtól északra található Tadzsi katonai támaszpontot az iraki hadseregnek egy hivatalos ceremónián – közölte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló katonai koalíció szóvivője. 2014 óta a tadzsi támaszpontot főleg az iraki katonák kiképzésére használta a Washington vezette katonai szövetség, amelynek mintegy kétezer katonája teljesített szolgálatot a bázison.

Jelenleg hozzávetőleg ötezer amerikai katona állomásozik Irakban. Az iraki parlament a külföldi csapatok kivonását követeli. Más erők, így a szunnita pártok és a kurdok ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy az amerikai csapatok az országban maradjanak, ugyanis a szomszédos Irán még nagyobb befolyásszerzésétől tartanak. Több mint két évvel az Iszlám Állam felett aratott katonai győzelmet követően az iraki hadsereg még mindig amerikai segítségre szorul a dzsihadisták elleni küzdelemben. Donald Trump amerikai elnök nemrég arról biztosította Musztafa al-Kadzimi iraki miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok három éven belül kivonja csapatait a közel-keleti országból.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2020. augusztus 23. 16:21
Amerika melyik államában? Szebb Jövőt!
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 23. 16:15
Orbán már tizenvalahány éve kivonta a magyar kontingenst. Csak nem neki lett igaza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!