Levélben kérnek segítséget holokauszttúlélők Angela Merkeltől

2020. július 29. 15:27

Holland holokauszttúlélők levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz, hogy a német állami vasúttársaságtól kárpótlást kapjanak a deportálások miatt – írta szerdán a Nieuwsuur holland napilap.

2020. július 29. 15:27
null

Holland holokauszttúlélők levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz, hogy a német állami vasúttársaságtól kárpótlást kapjanak a deportálások miatt – írta szerdán a Nieuwsuur holland napilap. A német vasúttársaság a holland határtól egészen a haláltáborokig szállította a roma és zsidó származású áldozatkat. Salo Muller holland holokauszttúlélő, a megkeresés kezdeményezője, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a vasúthálózat vezetősége tisztában volt azzal akkoriban, hogy hová viszik az áldozatokat, és azt is tudta, hogy ott a biztos halál vár rájuk. „Az embereket marhavagonokban szállították állatias körülmények között, többen még a célba érés előtt megfulladtak” – mondta. Muller aki a szüleit vesztette el a haláltáborokban, korábban a holland vasúttársaságot perelte be a deportálásokban való közreműködésért. A bíróság tavaly 50 millió euró kifizetésére ítélte a holland vasutat kárpótlásként a mintegy hétezer túlélőnek és azok leszármazottainak. Axel Hagedorn, a felperest képviselő ügyvéd szerint, most a német vasúton a sor, hogy kárpótlást fizessen. Hozzátette, hogy a vasút összetett jogállása miatt nehéz per várható, de „ez nem mentesíti Németországot az alól, hogy erkölcsi kötelességét teljesítve, kártalanítsa a holland áldozatokat”.

1941 és 1944 között 107 ezer zsidó származású embert deportáltak Hollandiából a náci koncentrációs táborokba, közülük csak 5 ezer maradt életben. A Niuewsuur napilapban idézett Dirk Mulder holland történész szerint, a német vasúttársaság legalább 16 millió eurónak megfelelő nyereségre tett szert a deportálásokból. „Ezt az összeget a nácik a zsidóktól elkobzott vagyonból fedezték. Így az áldozatok saját magukat fizették be a halálba vezető útra” – tette hozzá.

Fotó: MTI/ EPA/ Sascha Steinbach

(MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominium Magna Hungaria
2020. július 29. 23:20
Érdekes, olyan szar körülmények között éltek, saját fizetőeszközeik voltak, medence, stb... és túlélték a náci tiszteket.
formaegy
2020. július 29. 20:52
Inkább nem írok semmit! Bár igen. Talán nézzék már meg a holland kormányt, hogy kikkel ölelkezik! Hitlert éltető hitlerista magyar ballibesekkel! Kitől is várnak mit?????
Box Hill
2020. július 29. 20:17
A szovjet vasút is tönkrement a magyaroknak adott kártérítéstől.
Bástyaelvtárs
2020. július 29. 19:53
Adná az ég, h a rendórség lenyomozná az ip cimeteket, beazonositana es büntetőeljárást indítana az összes kegyeletsértő holokauszttagadó retek ellen itt ! Jaj de tetszene :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!