Feltárták a korai hun birodalom fővárosát Mongóliában

2020. július 20. 18:22

Kínai történészek nézete szerint a hsziungnuk voltak a későbbi hunok – vagyis a közép-ázsiai és európai hunok – ősei.

2020. július 20. 18:22

Feltárták az egykori hsziungnu birodalom fővárosának, Lungcsengnek a maradványait Közép-Mongóliában – jelentették be a hétvégén helyi régészek.

Az ásatási munkálatokat vezető Tumur-Ochir Iderkhangai elmondása szerint több mint egy évtizednyi kutatás után sikerült megtalálni és feltárni Lungcsenget vagy más néven a Sárkányvárost. Az egykori főváros egyik épületének homlokzattöredékén ókori kínai írásjelekkel írt szöveget találtak a szakemberek, akik szerint a felirat annyit tesz: a Menny fia sanjü. (Az ókori Kína császárát a Menny Fiának tekintették, a sanjü a hsziungnu uralkodók megnevezése.)

Az Ulánbátori Állami Egyetem professzoraként dolgozó Iderkhangai szerint most először találtak Mongólia területén olyan leletet, amelyen ez a felirat szerepel. Lungcseng romjait még 2017-ben fedezték fel az Észak-Hangáj tartománybeli Ulziit kerületben, ám pénzügyi problémák miatt csak idén kezdődtek meg az ásatások. A hsziungnuk (ázsiai hunok) elnevezés az i.e. 3. század végétől az i.sz. 1. századig a Belső-Ázsia nagy részét ellenőrzés alatt tartó nomád népek szövetségére utal. A kínai császárok elsősorban a hsziungnuk távol tartása miatt kezdték meg a kínai Nagy fal építését.

Kínai történészek nézete szerint a hsziungnuk voltak a későbbi hunok – vagyis a közép-ázsiai és európai hunok – ősei.

A Szegedi Tudományegyetem genetikusainak kutatási eredményei alátámasztani látszanak a hun-magyar rokonságot, azaz a honfoglaló magyarok és ezen keresztül az európai hunok valószínűsíthetően hsziungnu származását is.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. július 21. 18:04
Legnagyobb orientalistáink is errefelé keresték a magyar gyökereket. Vámbéry Ármin, vagy Kőrösi Csoma Sándor is úgy vélték itt keresendő.
istvanpeter
2020. július 21. 10:26
Először is vegyük azt, hogy a magyarok Kárpát-medencében való léte már legalább negyvenezer évre visszamenőleg igazolt és egyáltalán arról van szó, hogy a magyarok itt jöttek létre és itt fejlődtek emberré. Majd az idők végtelen folyamában a magyar részegységek és törzsek innen áramlottak ki szerte a világba, de főleg keletre és délre. Ennek során birodalmakat és szuverenitásokat hoztak létre, amelyek később önállósultak, vagy eltűntek a süllyesztőben. Értelemszerűen a hunok, a kunok, vagy például a sumérek is magyar eredetűek voltak. Mindez azt jelenti, hogy az eurázsiai kultúra és a civilizáció létrejötte és fejlődése alapvetően a magyaroknak köszönhető. Érdekesség, hogy a Behring-szoroson át a magyarok még Amerikába is átmentek. Mindez, azt is jelenti, hogy a magyaroknak nincsenek ősei és mellérendelt rokonai, legfeljebb csak el- és leszármazottai, vagy olyanok, akik átvettek valamit a magyar kultúrából. Természetesen, különböző népnevek alatt a magyarokból kivált csoportok időnként a Kárpát-medencében is megjelentek és vissza-visszatértek. Így volt ez azon a szép napon is, amikor Árpád vezetésével egy, az akkori viszonyok között hatalmasnak tekinthető, magyar törzscsoport jelent meg ezen a vidéken. Jó napot kívánunk - köszöntek és az itt lévőkkel megbeszélték a dolgok állását, de nem volt szükség tolmácsra, mert mindnyájan az édes anyanyelvükön, magyarul beszéltek.
annamanna
2020. július 21. 08:02
Kíváncsi lennék, az itt kommentelők fel tudják-e sorolni az ükszüleiket. Nem közelibbek? Nem fontosabbak? És nagyon sok embernek az sem megy, de azért álmodjuk vissza magunkat ötezer évvel ezelőttre. Nem volna az utóbbi gond, ha nem lenne homályos számunkra már a száz évvel ezelőtti elődeink névsora is. Különösebben nem tetszik a homályba és általánosságokba való burkolózás, ami olyan meseszerű, hogy azt értek rajta, amit akarok, és mindez a sokkal megfoghatóbb, sokkal tényszerűbb dolgokról (történelmi tudatról) tereli el a figyelmet.
Robur
2020. július 20. 23:50
"Kínai történészek nézete szerint a hsziungnuk voltak a későbbi hunok" Csak 400 év lyukat kell befoltozniuk a történelemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!