A nyomásgyakorló NGO-k pénzügyi átláthatósága össztársadalmi érdek

2020. július 20. 13:18

A lobbitörvény hatálya nem terjedt ki számtalan társadalmi, érdekvédelmi szervezetre, a befolyás alá került kamarák pedig csak védőernyőként szolgálták lobbista politikai megbízóik érdekeit.

2020. július 20. 13:18

Németországban az elmúlt hetekben élénk vita zajlott a lobbinyilvántartásról, és ennek kapcsán a 2017-ben négy év után ismét szövetségi parlamenti párttá avanzsált Német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője, Christian Lindner azt sürgette, hogy a német fővárosban különösen aktív lobbisták és érdekcsoportok részére hozzanak létre kötelező nyilvántartási rendszert, írta meg az Origo. Meglátása szerint a jegyzéknek nemcsak például az ipar képviselőit, hanem a nem kormányzati szervezeteket, például a német környezetvédelmi lobbiháttér képviselőit is tartalmaznia kell. A liberálisok pártjának és Bundestag-frakciójának vezetője kijelentette: világosnak kell lennie, milyen befolyással bírnak és ki finanszírozza őket, ezért szövetségi szinten szükség van egy ilyen nyilvántartásra – olvasható a Századvég NGO-radar elemzésében.

A lobbinyilvántartás, más néven lobbiregiszter vagy átláthatósági nyilvántartás eredeti funkciója szerint egy olyan nyilvánosan hozzáférhető adatbázist jelent, amelyben a lobbistákat rögzítik a tevékenységeikkel kapcsolatos legfontosabb adatokkal együtt. Németországban például Rajna-vidék-Pfalz és Brandenburg tartományok 2011, illetve 2013 óta rendelkeznek ilyen jellegű önkéntes listákkal, míg a Szász-Anhalt tartományi parlament 2015 óta vezeti a maga lobbikönyvét – írja a Századvég. Ausztriában pár éve hatályos egy szigorú nyilvánosságra hozatali követelményeket támasztó kötelező lobbinyilvántartás, amely a költségvetési számadatokat is tartalmazza, és érdemi szankcionálási lehetőségeket is biztosít.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2011 júniusában közösen hozták létre a lobbisták önkéntes nyilvántartását (a kopottas uniós szakzsargonban ez lett az „átláthatósági nyilvántartás”), azonban bármilyen kötelező regiszter létrehozása merev ellenállásba ütközne. Az önkéntes bizottsági és EP-nyilvántartás előírja a pénzügyi adatok szolgáltatását is. A Bizottság öt évvel később tett javaslatot egy, a lobbiszervezetek regisztrációjáról szóló új egyezményre, érdemleges előrelépés azonban nincs Brüsszelben, így az uniós intézmények körüli kaotikus lobbihelyzet mindmáig nem lépett transzparens fázisba. 

A Századvég emlékeztet, hogy Magyarországon még a baloldali-liberális kormányzás idején, 2006-ban fogadtak el egy úgynevezett lobbitörvényt (2006. évi XLIX.), amely nem bizonyult alkalmasnak a helyzet kezelésére, sőt hatására még inkább elburjánzott a nem transzparens lobbitevékenység. A hivatalos nyilvántartás szerint bár az elfogadott törvény hatályba lépése után, 2007-ben már nem zajlott érdemi jelleggel ilyen tevékenység hazánkban, valójában az történt, hogy a nyomásgyakorló hálózatok lobbiszervei illegálisan keresték meg a közigazgatás potenciális szereplőit, például az országgyűlési és önkormányzati képviselőket. Az eleve „kiherélten” elfogadott törvény hatálya ugyanis nem terjedt ki számtalan társadalmi, érdekvédelmi szervezetre, a befolyás alá került kamarák pedig csak védőernyőként szolgálták lobbista politikai megbízóik érdekeit. A kudarcos jogszabály végül 2011-ig maradt hatályban.

(Origo) 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. július 20. 17:18
A lobbi jogilag támogatott korrupció.
olajfa1
2020. július 20. 16:40
az ngo-któl ugyanazt kell keményen megkövetelni amit ők követelnek meg a kormányoktól! Az NGO-k ne tartsák magukat "törvényen fellülieknek" és "törvényen kívülinek", mert nekik is kötelességük nyilvánosságra hozni azt hogy kik fizetik őket, és akkor az is tudható lesz hogy kiknek az érdekeit tartják szem elött, azaz kikért lobbiznak.
Emmanuel Goldstein
2020. július 20. 16:06
A civilek működése eleve átlátható, hisze rendszeresen ellenőrzik őket az állami szervek. Azokat a kamuszervezeteket kellene hatékonyabban ellenőrizni, amelyek látszólag civilek, de állami forrásból működnek és semmilyen érdemi tevékenységet nem végeznek pl. CÖF.
pitypang1125
2020. július 20. 15:05
Akit külföldről finanszíroznak, pénzelnek az ne szégyellje azt bevallani se. Magyarországi NGO-k hazai támogatottsága majdnem egyenlő a nullával. Akkor még is kinek, vagy kiknek az érdekeit képviselik, kinek, vagy kiknek a fizetési listáján szerepelnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!