Tengeri joghatóságra vonatkozó megállapodást kötött Olaszország és Görögország

2020. június 09. 17:12

A megállapodást, amely egy 1977-es egyezményen alapul, még ratifikálnia kell a két dél-európai ország parlamentjének.

2020. június 09. 17:12

A kizárólagos gazdasági övezetek határát kijelölő megállapodást kötött kedden Olaszország és Görögország, a két ország szorgalmazza a turizmus előmozdítását most, hogy Európa szerte kezdik feloldani a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokat. A Níkosz Déndiasz görög és Luigi Di Maio olasz külügyminiszter által Athénban aláírt, a tengeri joghatóságra vonatkozó egyezmény a Jón-tengeren jelöli ki a kizárólagos gazdasági övezetek határát. A megállapodást, amely egy 1977-es egyezményen alapul és túlnyomórészt a halászati jogokról szól, még ratifikálnia kell a két dél-európai ország parlamentjének.

Athén és Róma annak dacára írta alá a megállapodást, hogy egy hasonló, a Földközi-tenger keleti részét érintő török-líbiai egyezmény miatt egyre nő a feszültség. A tavaly novemberben kötött megállapodás újabb tényezővel bonyolította azt a vitát, amely a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és gázlelőhelyek kiaknázása körül zajlik. Görögország álláspontja szerint a két ország tengeri kizárólagos gazdasági övezeteinek határát kijelölő török-líbiai megállapodás tudomást sem vesz arról, hogy e határon helyezkedik el a Görögországhoz tartozó Kréta. Déndiasz kedden leszögezte, hogy a Jón-tenger esetében érvényes megállapodásokon nyugszik a határok kijelölése. Megismételte, hogy Görögország érvénytelennek tekinti a földközi-tengeri kizárólagos gazdasági övezetek határára vonatkozó líbiai-török megállapodást.

Olasz vállalatok is részt vesznek abban a konzorciumban, amely földgáz és kőolaj után kutat Görögország kizárólagos gazdasági övezeteiben a Földközi-tengeren. Az olasz külügyminiszter jelezte, hogy az Athénban tartott tárgyaláson megvitatták az utazásokkal kapcsolatos ügyeket is. A Facebookon közzétett bejegyzésében rámutatott, hogy az Olaszországba érkező külföldi turisták munkát biztosítanak a boltoknak, kézműveseknek és vállalkozásoknak, azaz működésbe hozzák a gazdaságot. Görögország fokozatosan lazítja a járvány miatti korlátozásokat. Olaszország azonban egyelőre nem szerepel azoknak az országoknak a listáján, ahova szabadon lehet utazni Görögországból. A tervek szerint csak június 15-én indulhatnak el az Olaszországba tartó légi járatok és kompok.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!