Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon

2020. június 17. 17:46

Bojana Beovic azt mondta, napi szinten „importálnak” egyedi eseteket külföldről, és ilyen magatartással – a maszkok viselésének elhagyásával és a gyakoribb társasági érintkezéssel – a helyzet egyre veszélyesebbé válhat.

2020. június 17. 17:46

A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője – írta a helyi sajtó szerdán. A szakember a szlovén közszolgálati rádióban nyilatkozva elmondta: miután közel egy hónapig nulla és egy közé volt tehető a napi fertőzöttek száma, június 5-én öttel, a múlt héten tizeneggyel, ezen a héten hétfőn és kedden pedig már héttel nőtt az új diagnosztizált betegek száma az országban. Beovic szerint főleg a balkáni országokból importált esetekről van szó, vagy olyan kontaktszemélyekről, akik kapcsolatban álltak a fertőzöttekkel. Mint mondta, napi szinten „importálnak” egyedi eseteket külföldről, és ilyen magatartással – a maszkok viselésének elhagyásával és a gyakoribb társasági érintkezéssel – a helyzet egyre veszélyesebbé válhat.

– húzta alá.

Ismét korlátozni kellene a határátlépéseket, hogy a közegészségügyi intézet a járványhelyzettől függően "vörös és feketelistára" vegye fel az országokat – közölte. A kormány szerdai jelentése szerint az elmúlt 24 órában néggyel, 1503-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze heten vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban is problémát jelentenek a behurcolt esetek

A szomszédos Horvátországban a legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban hárommal, 2258-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2141 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül tízen vannak kórházban, közülük senki nincs lélegeztetőgépen.

A válságstáb közleménye szerint behurcolt esetekről van szó, valamint egy olyan emberről, aki külföldi állampolgárral érintkezett. Kedden negyven embernek kellett házi karanténba vonulnia az új fertőzések miatt.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia hétfőtől az Olaszországgal közös összes határátkelőhelyet is megnyitotta.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!