Szlovák, magyar – két jó barát? – MANDINER PODCAST

2020. június 09. 17:19

Meglepő beszédet mondott Trianon 100. évfordulóján a szlovák miniszterelnök. Zavarba hozta vele mind a magyar kisebbséget, mind a szlovák közvéleményt: őszinte gesztus volt, vagy taktikai húzás? Követik-e tettek a szavakat? Vagy a békejobb igazából üres volt?

2020. június 09. 17:19

Igor Matovic egy héttel ezelőtti beszédében elismerte a múltbeli történelmi Magyarországot, a magyar sérelmeket, és békejobbot ajánlott a magyaroknak Szlovákia közös építésére. Ugyanezen a találkozón a magyar MKP párt egy memorandumot adott át neki, amelyben leírták a magyar kisebbség jogigényeit. Ezt viszont már rosszul fogadta a kormányfő, és vele együtt az egész szlovák politika. Az igazán feszült politikai légkör azonban Romániában övezte Trianon centenáriumát, bár a román elnök és a kormány az évfordulón tartózkodtak a konfrontatív gesztusoktól. Mi olvasható ki a szomszédos államok gesztusaiból? Milyen konkrét intézkedésekkel kerülhetne nyugvópontra a magyar kisebbség ügye Szlovákiában és Romániában?

Vendégünk: Zahorán Csaba, történész, a Közép-Európa Kutatóintézet (NKE EJKK) és a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport (BTK TTI) munkatársa.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. június 10. 21:44
A szlovákoknak nem voltak határon túli nemzettestvérei, ezért jobban együtt tudtak élni egy országban velünk.
Belakiss
2020. június 10. 12:20
Ennek a semjénnek milyen undorító feje van profilból...
Hurka
2020. június 10. 07:14
Egyik minimum követelmény lenne tölem a szlovákok (egykori tótok) irányában a történelmi közös emlékeinket felíratozzák magyarul is. Ne csak a magyarok pénze kelljen nekik, hanem a magyarok nyelve is.
annamanna
2020. június 09. 23:11
Ha vissza lehetne követni személyesen kettejük családfáját, hogy melyikük elődei élnek régebb óta a Kárpát-medencében, akkor Semjén Zsolt nem valószínű, hogy jól jönne ki az összevetésből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!