Mike Pompeo: Ciszjordánia annektálása Izrael belügye

2020. június 24. 20:26

Az amerikai külügyminiszter nem az „annektálás”, hanem a „szuverenitás kiterjesztése” megfogalmazást használta.

2020. június 24. 20:26

Ciszjordánia annektálása Izrael belügye – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak, aki ugyanakkor nem az „annektálás”, hanem a „szuverenitás kiterjesztése” megfogalmazást használta. Az amerikai diplomácia vezetője szerint bármilyen döntés, amely a ciszjordániai palesztin települések feletti izraeli fennhatóságot érinti, csakis és kizárólag Izrael belügye. Pompeo ismételten a Palesztin Hatóság vezetőit okolta az izraeli-palesztin békefolyamat elakadásáért. A Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormánykoalíció várhatóan július elsején terjeszti a kneszet (izraeli parlament) elé a Ciszjordánia egyes részei feletti izraeli szuverenitás kiterjesztését. Ezeken a területeken – ahol egyébként a palesztinok a leendő államukat hoznák létre – nagy kiterjedésű zsidó telepek vannak. A vidéket Izrael részben stratégiai fekvése, részben pedig vízforrásai miatt rendkívül fontosnak tekinti, s annektálásukhoz bírja Washington egyetértését is.

A Donald Trump amerikai elnök által januárban előterjesztett béketerv szerint Izrael bekebelezné Ciszjordánia mintegy 30 százalékát. A tervet a palesztin fél elutasította, mondván, hogy ellehetetleníti az életképes palesztin állam létrehozását. Pompeo erre a Mahmúd Abbász palesztin elnök által megfogalmazott állásfoglalásra utalt az újságírókkal folytatott beszélgetésekor. Szerdán egyébként António Guterres ENSZ-főtitkár szintén arra szólította fel Izraelt, hogy ne kebelezze be Ciszjordánia egy részét, mert ezzel ellehetetlenítené a kétállami megoldást, vagyis Izrael mellett a palesztin állam létrehozását is. Guterres felszólította a közel-keleti négyes – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – képviselőit, hogy „tegyenek eleget megbízatásuknak és találjanak kölcsönösen elfogadható keretet ahhoz, hogy az érintett felek előfeltételek nélkül folytathassák a tárgyalásaikat”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa  még a nap folyamán tárgyal a közel-keleti helyzetről. Nikolai Mladenov, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja szerdán úgy fogalmazott: Ciszjordánia egy részének annektálása „azzal a kockázattal jár, hogy véget érnek a több mint negyed évszázada tartó nemzetközi erőfeszítések egy jövendő életképes palesztin állam létrehozására”.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. június 28. 12:22
Amíg bent van a fing a beledben az addig belügy, de amikor kijön a lukadon a napvilágra, az már külügy.
Vakfolt
2020. június 26. 07:36
Nem kóser ez sehogy sem, a palesztinok jogait is figyelembe kéne venni..
tudjisten
2020. június 25. 14:36
Akinek nagyobb hatalma van, annak az akarata érvényesül. "Mindig így volt e világi élet." Ha tehát azt akarod, hogy a te akaratod érvényesüljön, növeld a hatalmad. Csak arra vigyázz, túl naggyá se növeszd, mert rád omlik.
Box Hill
2020. június 25. 12:33
"Let us not ignore the truth among ourselves ... politically we are the aggressors and they defend themselves... The country is theirs, because they inhabit it, whereas we want to come here and settle down, and in their view we want to take away from them their country." -- David Ben Gurion, quoted on pp 91-2 of Chomsky's Fateful Triangle, which appears in Simha Flapan's "Zionism and the Palestinians pp 141-2 citing a 1938 speech. "Legalább magunk között ne ignoráljuk az igazságot - mondta Ben Gurion. Politikailag mi vagyunk az agresszorok míg ők védekeznek. az ország az övék, mert ők lakják be, miközben mi ide akarunk jönni letelepedni. És az ő szemszögükből mi el akarjuk venni tőlük az országukat."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!