Belgiumban különbizottság vizsgálja majd a gyarmati múltat

2020. június 18. 15:16

A bizottság egyik fő célja az lesz, hogy rávegyék Fülöp belga királyt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot elődje, II Lipót tetteiért.

2020. június 18. 15:16

A belga szövetségi parlament különbizottságot létesít az ország gyarmati múltjának vizsgálatára – vált ismertté csütörtökön Brüsszelben. A kezdeményezést a parlament összes párja megszavazta, a jobboldali Flamand Érdek pártjának kivételével. Az indítványt a Flamand Liberálisok Pártjának képviselője, Patrick Dewael parlamenti elnök javasolta. A kezdeményezés elsősorban a Belga Kongóban történteket vizsgálná ki, ahol II. Lipót belga király rablógazdálkodása helyiek millióinak életét követelte a századforduló környékén.

Dewael a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a parlamenti bizottságot olyan „igazságfeltáró és békéltető testületnek” képzeli el, amelyhez hasonlóak Dél-Afrikában működtek az apartheid rezsim bukása után, és fontos szerepet töltöttek be az ország stabilizációjában. A bizottság pontos feladatainak meghatározása még hátra van, de az egyik fő cél az lesz, hogy rávegyék Fülöp belga királyt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot elődje, II Lipót tetteiért.

A flamand liberálisok szerint a kongóiak megkövetésének az ország függetlensége kikiáltásának 60-ik évfordulóján kellene megtörténnie, amely június 30-ára esik. Belgiumban ez lesz az első alkalom, amikor a politikai vezetők egy parlamenti bizottságon keresztül átfogó és mélyreható módon vizsgálják a belga gyarmati múltat.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2020. június 19. 23:06
Szerintem a szélesszájú velociraptorok agresszív viselkedését a fekete kecskék ellen is illő lenne kivizsgálni. Mindig csak megették őket, hát ezt hogy?
u.cserkész
2020. június 19. 12:00
Nem kell különbizottság, minek. A lovasszobrokat le kell mind dönteni, mert tudjuk, hogy az afroamerikaiak, az afrobelgák, az afrohollandok, vagy hogy is kell őket manapság nevezni, nem lovagoltak. Aki lovon járt, az mind gyarmatosító, rasszista volt.
Dominium Magna Hungaria
2020. június 19. 00:13
El kellene felejteni már a sebek nyalogtásat, olyan dolgokat újra felhozni, amihez egy átlag gofrizabálónak semmi köze. Ne a fiak fizessenek az apák bűnéért
röviden
2020. június 18. 20:40
Posztumusz idézzék be (meg) Hágába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!