Az ENSZ emberi jogi szakértői bírálták Izrael annexiós terveit

2020. június 16. 16:50

A negyvenhét független szakértő által aláírt dokumentum nehezményezi azt is, hogy az Egyesült Államok támogatja Benjámin Netanjahu terveit.

2020. június 16. 16:50

Az ENSZ emberi jogi szakértői szerint Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása sérti a területek erőszakkal történő megszerzésének nemzetközi tilalmát és közös nyilatkozatban felszólították a nemzetközi közösséget, hogy aktívan tiltakozzon ez ellen. A negyvenhét független szakértő által aláírt dokumentum nehezményezi azt is, hogy az Egyesült Államok támogatja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „törvénytelen” tervét a zsidó állam szuverenitásának kiterjesztésére olyan területekre, amelyen a palesztinok saját államukat szeretnék megteremteni. Szerintük mindez további területek elcsatolására fogja bátorítani a zsidó államot.

„A megszállt területek annexiója komoly megsértése az ENSZ Alapokmányának, a genfi egyezményeknek, és szembe megy az ENSZ Biztonsági Tanácsa és Közgyűlése által ismételten megerősített alapvető szabályokkal, miszerint a területek megszerzése háborús úton, illetve erőszakkal megengedhetetlen” – olvasható az állásfoglalásban. A dokumentum szerzői úgy fogalmaztak, hogy mindössze egy Palesztin Bantusztán maradna Ciszjordánia 30 százalékának bekebelezése nyomán.

 – hangsúlyozták.

Izrael egyelőre nem reagált

„Az ENSZ több alkalommal is megállapította, hogy az 53 éve tartó izraeli megszállás mélyreható emberi jogi jogsértések forrása a palesztin néppel szemben” – áll a nyilatkozatban. Az irat szerint ezek a jogsértések magukba foglalják földek elkobzását, a telepesek által elkövetett erőszakot, házak lerombolását, túlkapásokat, kínzásokat, illetve a sajtó- és szólásszabadság korlátozását, valamint egy „nemzetiségi és etnikai alapon elkülönülő politikai-, társadalmi-, gazdasági-, kulturális- jogrendszer" kialakulását. "Ezek az emberi jogi jogsértések csak fokozódni fognak az annexiót követően” – figyelmeztettek.

Izrael egyelőre nem reagált az ENSZ emberi jogi szakértőinek nyilatkozatára. A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén szeretnék létrehozni független államukat, melynek Kelet-Jeruzsálem is része lenne. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több százezer ember él.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot fog szülni.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gzeevi
2020. június 20. 08:58
53 éve tartó izraeli megszállás... Azaz, 1967-től, amikor Izrael elfoglalta a 3 rátámadó arab állam egyikétől ezt az 5000 nkm-t. Érdekes!! És azelőtt mi volt ott? Előtte 19 éven át jordán megszállás volt! Miért nem létesítettek ott a jordán palesztinok egy arab államot? Sőt, miért tartották ott palesztin testvéreiket falakkal körülzárt menekülttáborokban? Akkor hol volt az ENSz?
Türelem
2020. június 16. 19:27
Hajrá Bibi!
zöldalma
2020. június 16. 17:35
MUHAHA, az Ensz ember jogi szerve, ahol az arab államok, Irán és más egzotikus diktatúrák a fő hangadók, ez inkább dicséret.
OberEnnsinnen
2020. június 16. 17:23
Nincs itt látnivaló, minden törvényes, mint anno a FED titkos létrehozása zsidó bankárokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!