Az amerikai védelmi miniszter nem támogatja katonák bevetését rendfenntartó célokra

2020. június 03. 18:31

Mark Esper a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón határozottan elítélte a 46 éves afroamerikai George Floyd elleni brutális rendőri intézkedést, amelynek során Floyd meghalt.

2020. június 03. 18:31

Mark Esper amerikai védelmi miniszter szerdán Washingtonban, a Pentagonban (védelmi minisztériumban) tartott sajtókonferenciáján kijelentette, hogy nem támogatja aktív katonák bevetését rendfenntartó célokra belföldön.

Nem támogatom a lázadási törvény alkalmazását” – jelentette ki Esper, aki először nyilatkozott meg a nyilvánosság előtt a múlt héten kezdődött tüntetéssorozat kirobbanása óta. Az említett törvényre utalva leszögezte: a jogszabályhoz rendelt intézkedéseket „csakis a legvégső esetben szabad alkalmazni, és csakis a legsürgősebb és legsanyarúbb helyzetekben”.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn délután, a Fehér Ház Rózsakertjében tett rövid nyilatkozatában vetette fel, hogy a rend helyreállítása érdekében igénybe veheti azt az 1807-es, úgynevezett lázadási törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra. A törvényt egyébként 1992-ben – George H.W. Bush elnöksége idején, a kaliforniai kormányzó kérésére – már alkalmazták, amikor Los Angelesben a mostanihoz hasonló eset történt. Akkor egy tüntetés során az afroamerikai Rodney Kinget négy rendőr brutálisan megverte, s hármukat később a bíróságon felmentették. A felmentő ítélet után országos tüntetéssorozat kezdődött.

Hozzáfűzte, hogy nemcsak miniszterként, hanem volt katonaként és a Nemzeti Gárda volt tagjaként is csakis a legvégső esetben tartja bevethetőnek az aktív szolgálatot teljesítő katonákat. „Most nincs ilyen helyzet” – szögezte le. Mark Esper a sajtótájékoztatón határozottan elítélte a 46 éves afroamerikai George Floyd elleni brutális rendőri intézkedést, amelynek során Floyd meghalt. Május 25-én négy rendőr igazoltatta Floydot Minneapolisban, a földre kényszerítették és megbilincselték, s az egyik rendőr 8-9 percen keresztül a nyakára térdelt. A férfi – a halottkém jelentése szerint – az 5. percben életét vesztette. „Szörnyű bűncselekmény” – fogalmazott Mark Esper, és az intézkedő rendőrök felelősségre vonását követelte. „Ez tragédia, amelyet túl sokszor látunk ismétlődni” – hangoztatta. A négy rendőrt egyébként másnap elbocsátották, a Floyd nyakára térdelő Derek Chauvint pedig letartóztatták, és gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2020. június 04. 13:21
Tehát, könnyen lehettek légzési problémái a koronavírus fertőzöttség miatt is!
A teremburáját
2020. június 04. 10:46
Friss hír, hogy Floyd Covid fertőzött volt!
civis72
2020. június 03. 21:58
a nigga a mentőben halt meg ...mentősök nyírták ki
3M..
2020. június 03. 21:17
A Kreml keze betette a lábát az USA - ba, és ott fölütötte fejét a fejetlenség! A CNN amerikai hírtelevízió - döbbenetes fölfedezésre jutott. A KREML KEZE VAN A "FEKETE MAJDAN" LEVERÉSÉN ÜGYKÖDŐ TRUMPI RENDŐRAKCIÓK MÖGÖTT! Íme a Houstonban lencsevégre kapott MINDENT ELDÖNTŐ bizonyíték: https://balrad.ru/2020/06/03/a-kreml-keze-betette-a-labat-az-usa-ba-es-ott-folutotte-fejet-a-fejetlenseg/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!