Uniós biztos: Harmonizálni kell a forrásokhoz való hozzáférést

2020. május 18. 21:13

Kiegyensúlyozatlan az állami támogatások rendszere az uniós tagországokban, és elfogadhatatlan, hogy egyes tagállamok az állami támogatások segítségével több forrást tudnak felhasználni gazdaságuk helyreállítására, mint a többiek – jelentette ki Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

2020. május 18. 21:13

A biztos az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi szakbizottságának hétfői videótanácskozásán kiemelte: az uniós rugalmasság az állami támogatások területén nagyon fontos, mivel az országoknak ez jelentős segítség, azonban, tekintettel a tagállamok különböző költségvetési mozgásterére, az EU-nak „harmonizálni kell a forrásokhoz való hozzáférést”. „A válságra adott válasznak arányosnak kell lennie minden tagországban, különben fennáll az egyensúlyhiány és az EU széttöredezésének kockázata” – hangsúlyozta.

Az áruk és szolgáltatások szabad mozgásával kapcsolatban elmondta: a belső határokon végzett ellenőrzéseket koordinált módon kell megszüntetni, európai megközelítésre van szükség, amint a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Az Európai Bizottság biztosa szerint a korlátozó intézkedések megszüntetésével kapcsolatos koordináció hiánya számos veszéllyel járhat, ezek kiküszöbölésére a bizottság egy európai ütemtervet, kilépési stratégiát terjesztett elő.

Tóth Edina a Fidesz európai parlamenti képviselője elengedhetetlenül fontosnak tartja az uniód szintű terveket a gazdaság és társadalom újraindításhoz, minimálisra csökkentve az egészségügyi kockázatot és elkerülve az egységes piac működésének akadályozását. A képviselő hozzászólásában elmondta, hogy „bár az újraindítás időzítése és módszerei tagállamonként eltérőek lesznek, alapvető fontosságú, hogy közös keret álljon rendelkezésre.” Rámutatott továbbá arra is, hogy uniós koordináció szükséges a megfelelő áruellátottság biztosítása érdekében, mivel a létfontosságú termékek és alapanyagok nem érik el rendeltetési helyüket, vagy jelentős késéssel érkeznek meg Európába, a tagállamok és a nemzetközi partnerek közötti verseny pedig áremelkedéshez vezetett.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság általános intézkedéseit célzott intézkedésekkel kell felváltani. A határok újranyitását megfelelően kell elrendelni, és figyelembe kell venni a járvány EU-n kívüli terjedését és a vírus újbóli behurcolásának veszélyeit. „Az átmeneti szakaszban azonban mindenképp fokozni kell az áruk akadálytalan áramlásának fenntartására és az ellátási láncok biztosítására irányuló erőfeszítéseket” – hangsúlyozta a képviselő.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!