Rovarokat etetne velünk Brüsszel: igaza volt Fazekasnak?

2020. május 25. 11:47

Rovaralapú proteineket és húspótlékokat ajánl fogyasztásra az Európai Bizottság. A testület szerint változtatni kell az európaiak étkezési szokásain.

2020. május 25. 11:47

Az Európai Bizottság F2F (Food to Fork) stratégiája szerint „egészséges” és „környezetbarát” étkezési szokásokat kell kialakítani Európában, amihez szükséges az emberek étrendjének megváltoztatása is. 

A szerdán nyilvánosságra hozott stratégia nemcsak több gyümölcs-és zöldségfogyasztást ösztönözne az egészségesebb étkezés és a környezetvédelem ürügyén, hanem növelné az „alternatív proteinforrásokat” is, olyanokat, mint a növényi, a tengeri származású és a „rovaralapú” proteinek. 

Az F2F-stratégia „központi eleme” az „európai zöld egyezménynek”, ami a Bizottság terve arra, hogy az EU-t 2050-re az „első klímasemleges kontinenssé” tegye. Sőt: a stratégia „felvázol egy új, fenntartható és inkluzív növekedési stratégiát a gazdaság beindítása, az emberek egészségének és életminőségének javítása, valamint a természetről való gondoskodás érdekében, és azért, hogy senkit ne hagyjunk magára”.

2018 februárjában ilyen címek jelentek meg a balliberális médiumok hasábjain: „Fazekas Sándor szerint rovarokat kell enni a magyaroknak, ha befogadunk menekülteket” (24.hu); „Fazekas Sándor ki merte mondani, amit még senki: a Soros-tervnek az is része, hogy rovarokat kell enni” (444.hu).

A miniszter akkor ezt nyilatkozta: „Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje, föllazítják, elavult, üldözendő, van helyette más: ilyen másság, olyan másság. Étkezésben is, az ember elveszíti az igazodási pontot. Mert még akik nem vallásgyakorlók, nem templomba járók, azok is a keresztény kultúrkör szabályai szerint élnek, élünk. Mert tudjuk, hogy mi az, hogy húsvét, mi az, hogy karácsony, mi az, hogy vasárnap, mikor van reggeli, ebéd és vacsora, de más kultúrákban ez teljesen máshogy van. És ez a kultúrkör szabályozza azt is, hogy mit eszünk meg. Mondjuk a mohamedán nem eszi meg a disznóhúst, a keresztények pedig elfogyasztják a disznóhúst. Ha jól meg van tisztítva, jól van tartva a disznó, akkor elfogyasztjuk. Ez nem mindenhol törvényszerű, más népeknek más szokásaik vannak, ezt tartsuk tiszteletben.”
 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2020. május 25. 17:52
Tudom, hogy most már csak elméleti jelentősége van a kérdésnek, de ha a tranzitzónában csótányt meg lisztkukacot szolgáltak volna fel a bantuknak, az kínzásnak minősült volna, vagy felvilágosult európia étrendnek bangkoki hatásokkal?
Akitlosz
2020. május 25. 17:04
"Mondjuk a mohamedán nem eszi meg a disznóhúst, a keresztények pedig elfogyasztják a disznóhúst. Ha jól meg van tisztítva, jól van tartva a disznó, akkor elfogyasztjuk. Ez nem mindenhol törvényszerű, más népeknek más szokásaik vannak, ezt tartsuk tiszteletben." Mi köze van ehhez a népeknek? Ezek VALLÁSI szokások és ugyan nem népszokások. Jó lenne ha Magyarországot magyarok irányítanák és nem keresztény vallási fanatikusok!
Akitlosz
2020. május 25. 17:02
"Mert tudjuk, hogy mi az, hogy húsvét, mi az, hogy karácsony," Olyan alkalmak, amikor az embereknek társadalmi elvárás elkölteni a pénzüket olyan felesleges dolgokra, amiket különben maguktól soha nem vennének meg. Például halott fenyőfát a lakásukba pár nap múlva kidobási célból.
Akitlosz
2020. május 25. 16:59
"Rovarokat etetne velünk Brüsszel igaza volt Fazekasnak?" És még mennyi minden sok ...-t! "A miniszter akkor ezt nyilatkozta: "Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje," A miniszter is jó nagy fanatikus Az étkezés ugyan nem "keresztény értékrend", hanem ízlés dolga. Egy keresztényt sem tud mutatni, aki péntekenként és böjti napokon soha ne enne húst. A keresztények is tojnak a saját "értékrendjükre", és nekik sincsen semmi joguk rákényszeríteni az "értékrendjüket" másokra, amikor még saját maguk sem tartják azt be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!