Megmaradhat Salvini mentelmi joga

2020. május 26. 12:04

A 23 fős bizottság 13 tagja a mentelmi jog megvonása ellen szavazott.

2020. május 26. 12:04

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága nem támogatja, hogy megvonják Matteo Salvini szenátor, a Liga párt vezetőjének mentelmi jogát az őt korábbi belügyminiszterként érintő újabb eljárásban, az Open Arms civilhajóval tavaly érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt – jelentette be a bizottság kedden.

A 23 fős bizottság 13 tagja a mentelmi jog megvonása ellen szavazott. A bizottság véleménye útmutatóként szolgál a szenátus számára, amelynek június végéig kell szavaznia a kérdésben. Fordulatot jelentett, hogy közvetlenül a bizottsági szavazás előtt a kormánypárti Élő Olaszország (IV) bejelentette, hogy tagjai nem vesznek részt a voksolásban, mert nem tartják megalapozottnak a Matteo Salvinivel szembeni eljárást. Az IV egyebek között arra hivatkozott, hogy az Open Arms feltartóztatása nem az akkori belügyminiszter kizárólagos döntése volt, hanem a kormány is tudott róla. A Matteo Renzi vezette IV döntését elemzők úgy magyarázták, hogy az IV ismét megmutatta a Giuseppe Conte vezette jelenlegi kormány többi pártjának, hogy az IV-re szükségük van.

Maurizio Gasparri, a bizottság elnöke elmondta, hogy nem az IV távolmaradása befolyásolta a szavazás eredményét. Salvini mentelmi jogának megvonása ellen szavazott – saját pártjával szemben – a szintén kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik szenátora, valamint így voksolt a független frakció két bizottsági tagja is. Maurizio Gasparri megjegyezte, a bizottság elnökeként maga is a mentelmi jog megvonása elleni döntést támogatta, mivel az Open Arms feltartóztatását a korábbi római kormány „megosztó” döntésének tartja.

A tavaly augusztusban belügyminiszterként ténykedő Matteo Salvini nem engedélyezte a Proactiva Open Arms nevű spanyol szervezet fedélzetén 164 migránssal közelítő hajójának, hogy olasz vizekre lépjen vagy kikössön, és tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. május 26. 15:15
Forza Salvini!
zakar zoltán béla
2020. május 26. 14:35
10?
Kvasztics Fedor
2020. május 26. 14:27
Salvini az olasz kormány tagjaként volt belügyminiszter, döntése a törvények szerint történt, döntése a kormány döntése volt, amit a miniszterelnök ellenében nem hozhatott volna meg, azt a miniszterelnöknek is jóvá kellett hagynia. De akkor miért csak Salvinit vonnák felelősségre? De ha meg vonták volna a mentelmi jogot, a mostani helyzetet, a mostani hangulatot nézve Salvini jött volna ki jobban az ügyből. Az Open Arms 19 napig vesztegelt a tengeren. Ha a személyzet felvett migránsok érdekeit nézte volna, akkor ennyi idő alatt elérhetett volna egy közelebb lévő máltai, vagy egy távolabbi, felségjelzése alapján hazainak számító spanyol kikötőt. Ha ráértek 19 napig várakozni, akkor a hajón nem volt azonnali cselekvést igénylő vészhelyzet. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy az egész az akkori, már érvényben lévő olasz bevándorlási törvényekkel szembemenő provokáció volt. A személyzet maga idézte elő, nyilván idegen megrendelésre, hogy később, az önkényesen választott várakozás miatt egyszer csak vészhelyzetre hivatkozhasson. Az már a személyzet felelőssége, hogy a migránsok felvétele után közvetlenül nem a legközelebbi máltai, vagy nem a hazai spanyol kikötőbe ment, hanem önkényesen választotta meg úti célját.
llnnhegyi
2020. május 26. 12:26
Hajrá Salvini!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!