Több mint hárommillió munkanélküli van Spanyolországban

2020. április 28. 15:22

A dél-európai országban a foglalkoztatás 285 ezerrel, 1,4 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó negyedévéhez viszonyítva.

2020. április 28. 15:22

Spanyolországban 121 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az első három hónapban, amellyel a munkanélküliségi ráta 14,4 százalékra nőtt. Ilyen kedvezőtlen mértékű negyedéves emelkedésre utoljára hét évvel ezelőtt volt példa – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

A hivatal által végzett aktív népességfelmérés (EPA) adatai szerint a munkanélküliek száma meghaladta a 3,3 milliót az év első három hónapjában. A munkanélküliség a koronavírus-járvány miatt ugrott meg március második felében, miután bevezették a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot, amelynek következtében számos termelőágazat leállt, bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is.

Az INE felhívta a figyelmet arra, hogy az inaktívként regisztráltak száma eddig példátlan mértékben, több mint 257 ezerrel nőtt az elmúlt három hónapban. A kutatók szerint sokan közülük valójában munkanélküliek, de azért nem kerültek ebbe a statisztikai kategóriába, mert az adott körülmények között nem tudták teljesíteni azokat a feltételeket, amelyek alapján álláskeresőként tartanák nyilván őket. A jelentés szerint március végéig 563 ezren váltak részlegesen munkanélkülivé. A spanyol kormány a járvány miatt bevezetett munkahelyvédelmi intézkedéseinek keretében adott erre lehetőséget a cégeknek azzal a feltétellel, hogy a szükségállapot megszűnése után újból foglalkoztatják az érintetteket, és fél évig nem bocsáthatják el

A dél-európai országban a foglalkoztatás 285 ezerrel, 1,4 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó negyedévéhez viszonyítva. A regisztrált foglalkoztatottak száma összesen 19,68 millió. A gazdaságilag aktív népesség pedig 22,9 millió. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) két héttel ezelőtti előrejelzése szerint a járvány következtében Spanyolországban 8 százalékos gazdasági visszaesés és 20,8 százalékos munkanélküliség várható ebben az évben. Az ország gazdasági növekedése tavaly 2 százalékos volt, amely meghaladta az uniós átlagot, míg a munkanélküliségi ráta 13,78 százalék volt. Spanyolországban a szükségállapotot már háromszor hosszabbította meg a parlament, legutóbb május 9-én éjfélig.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2020. április 28. 16:52
Irigyelhetik Magyarorszagot, nalunk Orban eddig minden katasztrofahelyzetet sikeresen elharitott.
Vainamoinen
2020. április 28. 16:51
Pechjukre szocialista miniszterelnokuk van
villogókékfog
2020. április 28. 16:46
Orban a hibás.
pitypang1125
2020. április 28. 16:06
Ballibsi szagért ő kormányuk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!