Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Hatályon kívül helyezte a prágai bíróság az egészségügyi tárca döntéseit

2020. április 23. 16:21

A bírósági döntés jogerős, de nem azonnal, hanem csak április 27-én lép életbe.

2020. április 23. 16:21

A prágai városi bíróság csütörtökön hatályon kívül helyezte a cseh egészségügyi minisztériumnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos négy rendeletét, amelyek korlátozták az állampolgárok szabad mozgását, a kiskereskedelmet és a szolgáltatásokat. A testület szerint az intézkedések törvényellenesek, mert meghozatalukra egy minisztériumnak nincs jogosultsága, ilyen döntéseket csak a kormány hozhat a válsághelyzetre vonatkozó törvény alapján.

„A bíróság úgy véli, hogy a szükségállapot idején az alapjogok és szabadságjogok ilyen nagymértékű korlátozását csak a kormány rendelheti el a válságtörvény alapján” – indokolta a prágai bíróság döntését Stepán Vyborny, a bírói testület tagja. Az állampolgárok szabad mozgásának korlátozását, az üzletek és szolgáltatások bezárását elrendelő egészségügyi minisztériumi döntéseket Ondrej Dostál, a téma szakértője támadta meg a bíróságon. Szerinte a tárca rendeletei sértik a hatályos jogrendet, önkényesek, kaotikusak és érthetetlenek. Az egészségügyi tárca rendeletei alapján Csehországban zárva vannak az üzletek, vendéglők és szolgáltatások, illetve korlátozzák az emberek szabad mozgását. Stepán Vyborny szerint az államhatalmi szerveknek a mai helyzetben is be kell tartaniuk a hatályos szabályokat, és a lehető legnagyobb mértékben fenntartani a jogállamot. „A bíróságnak el kell utasítania, hogy egy minisztérium ilyen jogkörökkel rendelkezzen” – szögezte le a bíró.

A bírósági döntés jogerős, de nem azonnal, hanem csak április 27-én lép életbe. Vyborny szerint a bíróság ezzel időt akart adni a kormánynak, hogy a korlátozó intézkedéseket esetleg újra elfogadhassa, de most már tövényesen, mint válságintézkedéseket. Leszögezte, hogy a bíróság nem az intézkedések lényegét, jogosultságát, hanem azok „jogi formáját” vizsgálta meg. Az egészségügyi minisztérium közölte: tudomásul vette a döntést, de arról csak a határozat írásos indoklásának áttanulmányozása után nyilatkozik.

Nincs egyetértés a szükségállapot meghosszabbításáról

Milos Zeman cseh államfő azonnal élesen bírálta az ítéletet. „A bíróság ezzel felelősséget vállalt azokért a következményekért, amelyekkel ez a döntés a lakosság életére, egészségére és az ország gazdaságára nézve jár” – tolmácsolta az elnök álláspontját szóvivője, Jirí Ovcácek. Jan Hamácek belügyminiszter, aki egyben az országos válságstáb elnöke, úgy reagált, hogy „a bírósági döntés azt az álláspontot erősíti, hogy a koronavírus elleni harcban csak a szükségállapot idején lehet megfelelő intézkedéseket elfogadni”. „A közegészséget védő törvénnyel nem lehet helyettesíteni a válságtörvényt, és a rá való hivatkozással korlátozni bizonyos alapjogokat, szabadságjogokat vagy a kiskereskedelmet” – tolmácsolta a belügy álláspontját Klára Dlubalová szóvivő.

A prágai városi bíróság röviddel a csütörtöki kormányülés előtt hozta nyilvánosságra döntését. A kormány a bejelentett program szerint az ülésen megvitatja a március közepén kihirdetett szükségállapot esetleges meghosszabbítását is. A kormánykoalíció nem egységes a kérdésben. Míg Andrej Babis miniszterelnök, és az általa vezetett ANO mozgalom már nem tartja szükségesnek az április 30-án lejáró szükségállapot meghosszabbítását, addig Jan Hamácek belügyminiszter, és a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt a meghosszabbítás mellett érvel.

(MTI)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. április 23. 23:28
A prágai bíróság ebben nem illetékes. Ez a legaljasabb és ostobább doktrínerség.
silenceCZ
2020. április 23. 17:23
egy bizonyos Ondrej Dostál volt a felperes. Szerintem biztosan véletlen, de visszakereshető, hogy az emberi jogi okoskodásait elég gyakran gyuri bá prágai OSF-je fizeti. És a prágai bíróság 7 nap alatt ítéletet hirdet, mikor egyébként bármilyen peres ügy 1-2 év alatt kerül bíróság elé és sokszor 8-10 év múlva van jogerős ítélet. Most komolyan mondom, azért ez a Soros nagyon tud valamit. Az EU bizottságnak füttyent és azok úgy csóválják farkukat, ahogyan gyuri bá szeretné. Nemzetállamokat tart a markában bíróságok által... nyilván, ez az ember a koncentrált gonosz, de nem kis teljesítmény amit véghezvitt.
péterx
2020. április 23. 17:19
A bíróság akar kormányozni? Úgyis gyengébb a kormánynál, mert az ítélet sokféle jogi eszközzel megkerülhető.
Szerintem
2020. április 23. 17:06
Ott is vannak akiknek fontosabb a kákán csomót keresni, mint az emberéletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!