Emberi jogi ET-biztos: Sürgősen figyelmet kell fordítani a fogvatartottak jogainak védelmére

2020. április 06. 15:08

Egészségi állapotánál fogva több fogvatartott sokkal jobban ki van téve a fertőzés kockázatának – írta közleményében Dunja Mijatovic.

2020. április 06. 15:08

Sürgősen figyelmet kell fordítani a fogvatartottak jogainak védelmére a koronavírus-járvány ideje alatt – olvasható a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosának hétfői sajtóközleményében. Dunja Mijatovic emlékeztetett arra, hogy a fogvatartottak és az előzetes letartóztatásban levők a vírusfertőzés szempontjából a legsebezhetőbbek közé tartoznak. Felhívta a figyelmet, hogy a fogva tartási létesítmények kivitelezésükből fakadóan többször túlzsúfoltak, továbbá a higiénés viszonyaik sem a legkedvezőbbek. Hozzátette, hogy egészségi állapotánál fogva több fogvatartott sokkal jobban ki van téve a fertőzés kockázatának.

Az emberi jogi biztos továbbá nyomatékosan felkérte a tagállamokat, hogy minden lehetséges módon és hátrányos megkülönböztetés nélkül használják ki a fogva tartás rendelkezésre álló alternatíváit, beleértve a büntetések végrehajtásának felfüggesztését, illetve a „társadalomra már veszélyt nem jelentő fogvatartottak” ideiglenes vagy korai szabadon bocsátását. Aláhúzta, hogy a szabadon bocsátottak alapvető ellátásáról is gondoskodni kell a tagállamokban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi intézkedések végrehajtása során figyelembe kell venni a legsérülékenyebb fogvatartottak- például a várandós nők vagy a fogyatékossággal élők- sajátos igényeit, illetve azt, hogy a fogvatartottak számára továbbra is biztosítani kell a kommunikáció, a jogi segély és a panasztétel lehetőségét.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2020. április 06. 17:01
Egyébként úgy veszem észre, hogy egyedül ennek a szerencsétlen vírusnak nincsnek semmiféle jogai.
Magnólia
2020. április 06. 17:00
Szerencsétlen javaslat, vigyed haza és ott pátyolgasd őket, és mesélj a jogaikról.
matykox
2020. április 06. 16:04
Én meg ennek a Mijatovic izének a bebörtönzését javasolnám! Nincs jobb egy direkt tanulmányútnál! Lehetőleg perse egy román vagy bolgár börtönt javasolnék neki, legalább fél évre, minden kedvezmény nélkül!
Tiszafa
2020. április 06. 15:31
"Sürgősen figyelmet kell fordítani a fogvatartottak jogainak védelmére." Lószart Mama!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!