Az emberi méltóság az életnél is kiemelkedőbb alapjog a Bundestag elnöke szerint

2020. április 28. 18:39

Éles vitát váltott ki a német szövetségi törvényhozás elnöke, amikor egy interjúban megkérdőjelezte az élethez való jog feltétlen elsőbbségét. Wolfgang Schäuble, a Bundestag irányítója a koronavírus járvány elleni intézkedések kapcsán úgy fogalmazott, hogy ha valami, akkor csak az emberi méltóság nevezhető „abszolút értéknek”.

2020. április 28. 18:39
null

Amikor azt hallom, hogy az emberi élet védelme minden másnál előbbre való, akkor azt kell mondjam: ez így a maga teljességében nem igaz. Az alapjogok ugyanis kölcsönösen korlátozzák egymást. Ha létezik egyáltalán abszolút érték az Alaptörvényünkben, akkor az az ember méltósága. Ez sérthetetlen. Azt azonban nem zárja ki, hogy egyszer meg kell halnunk” – fogalmazott a német szövetségi törvényhozás kereszténydemokrata (CDU) elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjújában. Schäuble ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az államnak biztosítania kell a lehető legjobb egészségügyi ellátást.

„Veszélyesnek” nevezte ugyanakkor Schäuble kijelentését a szociáldemokrata párt (SPD) vezetője, Norbert Water-Borjans. Hogyha egy „rosszul értelmezett mérlegelés révén pénz és élet között” a korlátozások idő előtti enyhítése mellett döntünk, „a végén mind a kettőt elveszítjük” – fogalmazott a baloldali politikus. „”Itt nincs másról szó, mint a koronavírus jelentett súlyos életveszélyről, illetve annak a felismerhető esélyéről, hogy kézben tartsuk a járványt” – tette hozzá.

Védelmébe vette viszont párttársát Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány CDU-s miniszterelnöke, aki szerint „Schäublenak igaza van”, mivel az egészségügyi kockázatok és a leállások miatti gazdasági károk közötti józan mérlegelést „az arányosság előíró német alaptörvény” szellemisége is megköveteli.

Szintén helyeslően nyilatkozott a Német Etikai Tanács elnöke, Peter Dabrock, aki szerint „az élethosszt nem szabad feltétlenül az életminőség elé helyezni”. A Tanács már korábban utalt arra, hogy nem szabad mindent más szempontot alávetni az emberi élet védelmének. Dabrock pozittívan értékelte Schäuble kijelentését, mivel szerinte azzal, hogy a második legfontosabb közjogi méltóság is így vélekedik, az álláspont állami jelentőségre tesz szert.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2020. október 15. 22:13
Végülis... a halottnak is van méltósága és nyilván jogai is. És kurvasokra megy vele.
péterx
2020. május 14. 19:26
Szóval, "méltósággal" dögöljünk meg...W. Schauble hierarchizálja azt, amik kölcsönösen feltételezik egymást: az emberi élet hordozza a méltóságot, s a méltósága miatt kel védeni.
olajfa1
2020. május 06. 10:30
Azért érdekes ezek a "megmondóembereknek" a tévedhetetlensége! Tehát ezekszerint Schauble úr inkább szabadom meghal, mint hogy egy időre karanténba vonuljon!... Hát akkor Ő azaz Shauble úr ne is gyógyíttassa magát, mert azt is be kell tartani a gyógymódot, és az is a szabadságjog csökkentésére hat!!!...
balbako_
2020. május 05. 22:48
Amikor a politika nem védi meg a polgárait kellőképpen, akkor jön a bal fül jobb kézzel vakarása. Ennek vagyunk itt tanúi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!