Utánanéztünk: ez a helyzet Európában a korlátozásokkal

2020. március 27. 10:08

A Mandiner gyorsjelentése a koronavírus-járvány miatti korlátozásokról.

2020. március 27. 10:08

Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában. A miniszterelnök a beszélgetés során elmondta, hogy a kijárási korlátozás nemzetközi példák alapján lett ez összeállítva. A kormányfő hozzátette, hazánkban alapvetően a bajor megoldásból indultak ki.

Ausztria

Az osztrákoknál március 16. óta bevezett korlátozás szerint csak munka, bevásárlás, más segítése, vagy önálló, vagy egy háztartásban élőkkel történő séta miatt hagyhatják el otthonaikat az állampolgárok. A korlátozás jelen állás szerint húsvéthétfőig (2020. ápr. 13.) tart.

Belgium

Belgiumban ugyancsak kizárólag munka, bevásárlás, újságosok meglátogatása, önálló sporttevékenység, egészségügyi ok, valamint postai/banki ügyintézés céljából hagyható el a házi karantén. A korlátozás legalább 2020. ápr. 5-ig fennáll. Az elérhető információk szerint több ezer rendőr végzi az ellenőrzéseket; minden kijárásnál érvényes a social distancing (testi kontaktus, minimális távolság megtartása) is.

Franciaország

A franciáknál ugyancsak munka, bevásárlás, egészségügyi ok, más segítése, valamint önálló sportolás céljából hagyhatják el lakhelyüket a polgárok. A korlátozás a franciáknál 2020. márc. 17. – 2020. április 11-ig áll fenn. A korlátozás megszegése esetén 135 eurós is lehet a büntetés.

Görögország

A görögöknél is csupán munka, bevásárlás, egészségügyi okból; sétálni egyedül, vagy egy háztartásban élőkkel; sporttevékenység vagy éppen kutyasétáltatás miatt hagyhatják el otthonukat az emberek. A korlátozás a görögüknél március 23-tól él. Az országban az üzletek nagy része is zárva tart (az élelmiszerüzletek, benzinkutak, gyógyszertárak, bankok, stb.) kivételével.

Luxemburg

Munka, bevásárlás, vagy egészségügyi okból, illetve sétálni egyedül, vagy egy háztartásban élőkkel Luxemburgban is elhagyható a házikarantén. A korlátozás fenntartásának határideje a jelenlegi információk szerint bizonytalan az országban, de akár 145 eurós büntetés is járhat a kijárási tilalom megsértéséért.

Németország

Az Angela Merkel által bejelentett találkozástilalmat egész Németországban, két tartományban részleges kijárási tilalmat is bevezettek. Utóbbit Bajorországban (2020. március 21-től április 4-ig), és a Saar-vidéken, ahol kizárólag munka, egészségügyi ok, bevásárlás, sport, vagy mások segítése lehet alapos indok (erre a megoldásra utalt a miniszterelnök, mint ami a hazai intézkedés kiindulópontja volt – a szerk.).

A találkozástilalom két embernél több személy talákozását tiltja az országban (kivéve családtagokat, valamint az egy háztartásban élőket). A kontakttilalom a jelenlegi információk szerint a húsvéti szünet végéig tart (ami ugyan tartományonként eltérő, de a legtöbb esetben ápr. 17-18).

Olaszország

Az olaszoknál is csak a fenti okokból hagyhatják el otthonukat az emberek, fontos azonban, hogy csak annak közelében tartózkodhatnak. A jelenlegi korlátozás az olaszoknál 2020. ápr. 3-ig tart majd, de alighanem meghosszabításra fog kerülni.

Spanyolország

A spanyoloknál is csak munka, bevásárlás, egészségügyi ok, mások segítése vagy éppen kutyasétáltatás miatt hagyható el az otthon. A korlátozás 2020. márc. 15. óta áll fenn az országban, és legalább két hétre érvényes. A hatóságok az információk szerint még drónokat is használnak szükség esetén. A korlátozás megszegését Spanyolországban akár szabadságvesztéssel is büntethetik.

Szlovénia

Szlovéniában tartózkodási tilalmat vezettek be a közterületeken mindenkire, aki nem egy háztartásban élővel tartozkodik ott. A korlátozások kapcsán Szlovéniában is a bevásárlás, a postai, banki ügyek intézése, valamint például a benzinkút és gyógyszertár felkeresése minősül alapos indoknak.

Egyesült Királyság

A briteknél ugyancsak a munka (amennyiben a home office nem megoldható), a bevásárlás, az egészségügyi ok, valamint napi egy sport/séta egyedül vagy háztartásbeliekkel, és mások segítése minősül alapos oknak. A korlátozás az Egyesült Királyságban is legalább három hétre, április 13-ig áll fenn. Az országban a közösségi helyek bezártak, két embernél több ugyanis itt sem gyülekezhet.

Románia

Romániában ugyancsak a fenti okok miatt hagyhatják el lakhelyüket az emberek, valamint itt a 65 év felettiekre már teljes kijárási tilalom van érvényben. Szerdától pedig a 100 fő feletti rendezvények tilalma is.

Források: Politico.eu, Zeit.de

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2020. március 27. 13:03
Téves a szöveg. Az ellenzéknek csak abba kellett volna belemennie,hogy a törvényt súrgőséggel tárgyalhassák. Ez egy 4/3-os eljárási szabály. A törvény elfogadásához 2/3-os többség kell. Tehát, amit kedden a diktatúráról stb. kifejtettek azt a törvény országgyűlési vitájában kellett volna elmondani.Akkor most mire volt jó az egész?Hogy megint akciózzanak Brüsszelben? Sajnos ennyire dilettáns ellenzéki politikusok még sohase tevékenykedtek Magyarországon.
recipeferum
2020. március 27. 12:44
off? Boris Johnson pozitiv.Most bemutathatja,hogyan kell áldozatot hozni a gazdaságért..:P
holder
2020. március 27. 12:34
Tehát ezekben az országokban már korábban bevezették a kijárási korlátozásokat, nálunk pedig csak holnaptól.
zolizolizoltan
2020. március 27. 11:50
Mindenhol korlátozott idejű a felhatalmazás. Csak nálunk van gumitörvény a visszavonásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!