„Tudtam, hogy a hatóságokra nem számíthatok” – magyar egyetemista az osztrák vírushelyzetről

2020. március 20. 11:51

Péter az egyetem szervezésében vett részt egy partin, egy hétre rá karantén alá vonták a kollégiumot. A tesztje eredményét elkeverték a hatóságok, és a mai napig nem tudja koronavírussal fertőzött volt-e. Szürreális beszámolónk Ausztriából.

2020. március 20. 11:51
Heincz Barnabás

Február végén jelent meg a magyar sajtóban a hír, hogy az ausztriai Innsbruckban találtak két koronavírussal fertőzött fiatalt. „Ekkor egy picit megijedtem, de kaptunk egy e-mailt az egyetemtől, hogy nyugodjon meg mindenki, minden megy tovább a tervek szerint” – kezdte Péter szürreális történetét az osztrák hatóságok járványkezeléséről. Az egyetem nem módosított semmit, mert a két fertőzöttet izolálták, azok nem érintkeztek senkivel. Problémának ekkor még nyoma sem volt az Alpok ölelésében fekvő osztrák nagyvárosban. Ez pontosan február 27-e délutánján történt. Péter féléves Erasmus-ösztöndíja miatt utazott Innsbruckba, ahol két hét alatt teljesen összeomlott a járványkezelés.

„Amikor megérkeztünk, sem a kollégium, sem a hatóságok nem végeztek lázméréseket, tesztet sem töltettek ki az újonnan érkezőkkel az állapotukról, hogy kivel érintkeztek, honnan jöttek” – folytatja a magyar egyetemista, aki kiemeli, hogy a kollégiumot teljesen megnyitották, és beengedtek mindenkit, miközben az osztrák határ nyitva volt Olaszország felé – azt ugyanis csak pár óra erejéig zárták le, a forgalom szabadon áramlott március 2-án.

Még aznap délután volt egy „welcome parti” az egyetem szervezésében, amin az összes nemzetközi hallgatót és ösztöndíjast megvendégelték az innsbrucki egyetem egyik fogadótermében. Először egy gyors tájékoztatót tartottak a diákoknak, amit egy másfél órás közös állófogadás követett. Az esemény több blokkban zajlott le, minden blokkban 60 emberrel. 

A gondok pár napra rá, szombaton kezdődtek, amikor Péter elkezdett köhögni. Ekkor még a többi diákkal viccelődtek is a koronavírussal kapcsolatban – annak tudatában, hogy nincs fertőzött a városban. Vasárnap Péternek ki kellett hagynia a közös hegyi túrát, mert súlyosbodtak a tünetei: magas láz, köhögés, végtagfájdalom, fejfájás.

– mesélte Péter, aki elmondta, hogy az e-mailben küldtek egy listát is a koronavírusra jellemző tünetekkel, amelyek észlelése esetén kiadták a diákoknak, hogy hívják fel az osztrák zöldszámot. 

„Hétfő délután hívtam fel a számot, két órán belül értek ki. A doktornő egy úszószemüvegben jött mintát venni” – mondta a magyar egyetemista, aki mellett a kollégium többi diákjától is nyálmintát vettek, annak eredményét másnapra ígérték. 

Péter 24 óra leteltével felhívta a hatóságokat, akik azt mondták, hogy a sok minta miatt 48 órán belül lesz eredménye. Ezt hallva jelezte a telefonban, hogy a mintavételkor neki 24 órát mondtak, amire a következő választ kapta: „ja, akkor elnéztem, 36 óra lesz”. Fogalmuk nem volt, hogy mikor lesz eredményem – mondta Péter, aki 48 óra után újra felhívta az osztrák hatóságokat, ahol közölték vele, hogy keresse az innsbrucki virológiát a koronavírusteszt eredményéért. Péter közben többször is beszélt a doktornővel, aki mintát vette tőle, és azt az információt kapta, hogy az eredmények már elérhetőek. A következő telefon a virológiát tárcsázta, ahol közölték Péterrel, hogy nem találják a mintáját, valószínűleg valami rosszul lett rögzítve.  

– mesélte Péter, kiemelve, hogy akiket teszteltek, azokat nem engedték ki a szobájukból, segítséget viszont sem a hatóságoktól, sem az egyetemtől nem kaptak. A kollégium egy darab e-mailt küldött – miután kiderült, hogy valaki beteg a kollégiumban –, amiben az állt, hogy a munkatársaik egészsége érdekében nem lesz portaszolgálat az épületben. 

„A kör bezárult. Se kollégiumi, se egyetemi, se hatósági tájékoztatás” – mesélt az abszurd helyzetről az egyetemista. A kollégiumban ekkor már több pozitív diák is volt, azonban Péter a hivatalos tájékoztatás hiányában nem tud pontos számot mondani. Két spanyol lányt, akik egy szobában, voltak biztosan pozitívra teszteltek. „Kint ültek az ablakban, és énekeltek a koronavírusról.

– mesélte a szürreális jelenetet Péter. A hatóságok a szobatársakat senkitől sem különítették el, a magyar cserediák szobatársa is végig egy légtérben tartózkodott Péterrel. 

„Akinek tünetei voltak, és tesztelték, nem kapott semmilyen segítséget, gyógyszer sem volt” – vázolta az elkeserítő helyzetet a cserediák. Ezzel párhuzamosan Péter kollégiumában karantén alá vonták a negyedik szintet, az ajtó azonban nyitva volt, felügyelet pedig nem érkezett. Pénteken derült ki, hogy az első emeleten is találtak pozitív diákot. Egy kis időre a kiérkező hatóságok lezárták az egész kollégiumot, Péter elmondása alapján pedig volt olyan diák, aki a második emeletről ugrott ki a cuccaival, hogy megszökjön.

– mesélte Péter, aki elmondta, hogy egy idő után feloldották a teljes kollégiumi karantént. 

Péter most már egészséges és teljesen tünetmentes. Láza 4 napig volt, elmondása alapján pedig olyan a koronavírus, mint egy erősebb, hosszabb idő alatt lefutó influenza. Már, ha Péter koronavírusos volt, ugyanis a mai napig nem tudta meg az osztrák hatóságoktól a vizsgálat kimenetelét – ő és társai egészen a mai napig nem kaptak eredményt. 

***

A cikkben szereplő neveket a személyiségi jogok védelme érdekében megváltoztattuk.
 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2020. március 21. 12:32
Lehet, hogy igaza van, ám ez se rajta, se senki máson nem segít. Az segít, ha tényközlően információszolgáltatásként leírja panaszait, ezzel kapcsolatban kéri, javítsanak a helyzeten, és nem mellékesen megköszöni, hogy azok akik dolgoznak a helyzet felgöngyölítésén - dolgoznak. Biztassuk egy kicsit egymást, hiszen utólag már csak a fejünket verhetjük a falba...(ha túléljük)
BőröndÖdön
2020. március 21. 09:44
...azért még mindig azonnal elcserélném a mi egészségügyünket az osztrákra....
dick52
2020. március 21. 08:00
Isten hozott Ausztriában!
bunko_jobbos
2020. március 20. 22:33
Ez lehetetlen, hazugság. A németeknél minden pontos, mint a a Schaffhausen. Ők már tüchtig módon a 2 világháború eredményét is óraműpontossággal tudományosan kiszámolták. :-)))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!