Koronavírus: a német közmédia balettja

2020. március 30. 13:50

Tévedhetetlenek, mint a pápa.

2020. március 30. 13:50
Marco Gallina

"Miközben nemrég még „pánikkeltésként” intézték el a koronavírust, azóta „a tények némileg megváltoztak”. A német közmédia véleménye viszont azóta sem: ahelyett, hogy elnézést kérne korábbi tévedéséért, inkább saját tévedhetetlenségébe vetett hitét próbálja védeni.

 Hogy a római egyház soha nem tévedett, és nem a jövőben sem fog tévedni, minden jó katolikus tudja, legkésőbb a 11. századi Dictatus Papae óta. Az azóta végbement szekularizáció után a világi hatóságok vették át a stafétát. A koronavírus-járvány során a német közmédia nem csupán a díjemelésre vonatkozó jogára tart továbbra is igényt, hanem a tévedhetetlenségére is, ami még a IV. Henrik császárt Canossa-járásra kényszerítő VII. Gergely pápa szemébe is könnyeket csalna. Kis visszatekintés: a kínai koronavírus-járvány először január végén, február elején jutott el a német nappalikba is a televízión keresztül.”

(…)

„A ZDF Frontal 21 című műsora még március 10-én is a hisztéria veszélyére figyelmeztetett – és koronatanúnak behívta Wolfgang Wodargot, aki ezt a nézetet vallja. A heute-journal január végén „koronavírus-felhajtásról” számolt be, amelyet jobboldali populisták szítanak, hogy félelmet keltsenek a társadalomban. A „heute-show” január 31-én mulatott a koronavírus járványon. A legnagyobbat azonban a Bayerischer Rundfunk „quer” című magazinműsorában alakították: itt Christoph Süß műsorvezető „kollektív hipochondriáról” értekezett. Ráadásul egyik műsorbeli kolléganőjének sikerült még egy lapáttal rátennie: szerinte a koronavírus körüli hisztéria nem más, mint online kattintásvadászat, illetve a jobboldalnak az állam destabilizálására irányuló kísérlete.

(…)

„Alig tette azonban egyértelművé a helyzet komolyságát Angela Merkel kancellár március 11-én és 12-én, a sajtó képviselői olyan piruettszerű fordulatokat hajtottak végre, mintha egy szovjet balettban játszanának. Wodarg azóta összeesküvés-elméleteket gyárt, a „heute-show” bemondója, Oliver Welke teljes komolysággal beszél arról, hogy valami megváltozott, a „quer” pedig kézmosási tippeket ad. Az internet azonban nem felejt, és a korábbi kínos kijelentések visszahullottak gazdáikra.”

 

***

A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hattori
2020. május 08. 06:45
szarházi! értelmezd már a migráció szó jelentését! segítek: elvándorlás, betelepülés, tehát mozgással járó cselekvés. járvány idején, tehát a saját lakosság mozgása is veszélyes, nemhogy pluszban egy tök idegen népességé! szóval maradj otthon és szard ki magad, aztán edd meg, és ismételd élethosszig! :D
szileni
2020. május 03. 14:41
Óriási a különbség, mert nálunk a közmédia azt mondja amit Orbán akar (ez diktatúra), az ARD meg azt mondja, amit a Mutti hallani akar, ez a demokrácia. Ennyike.
George Soros 2.0
2020. május 02. 15:52
Kék ég, Az ellenzék a vírussal van, a Lügenpresse hazudik. evidens tények.
vendelin
2020. április 28. 18:09
Már Kerpel-Fronius is megmondta, hogy kétféle valóság van. A jelek szerint a nagy Németországban is. Bár az, hogy a koronavírus a jobboldalnak az állam destabilizálására irányuló kísérlete, igazi germanicum. Már várom, hogy a magyarországi ellenzék mikor veszi át ezt az "érvelést", mint a mértékadó európai sajtó argumentációját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!