Halálos áldozatot követelt a viharciklon Olaszországban és Nagy-Britanniában

2020. február 11. 18:30

Korzikán közlekedési fennakadásokat okozott. Az orkán súlypontja lassan délre tolódik, Közép-Európában enyhül az időjárás.

2020. február 11. 18:30

Olaszországban és Nagy-Britanniában is emberéletet követelt kedden a Ciara vihar, s közlekedési fennakadásokat okozott Korzikán.

Az orkán súlypontja lassan délre tolódik, miközben Közép-Európában lassan enyhül az időjárás. Olaszországban a heves szélvihar egy halálos áldozatot követelt. Az ANSA olasz hírügynökség közlése szerint a lombardiai Traona településen egy leszakadt tetőelem sújtott halálra egy 77 éves nőt.

Olaszország északi részén komoly károkat okozott a helyenként óránkénti 200 kilométert is elérő szél. A hatóságokhoz sok segélyhívás érkezett. Dél-Tirol kiterjed részein ráadásul rövid ideig tartó áramkimaradások is voltak, mert fák dőltek a felsővezetékekre.

A szélvihar a nap folyamán Nagy-Britanniában is követelt egy emberéletet. Egy a kutyáját sétáltató idős férfit sújtott hatálra egy kicsavart fa Liverpoolban. Nagy-Britanniában ez már a második haláleset. Vasárnap egy autós vesztette életét egy a járművére zuhant fa miatt.

Ciara 219 kilométer óránkénti széllökésekkel érte el Korzika északi partjait – közölte a Meteo France meteorológiai szolgálat. Ez alig maradt el valamivel a 2018 januárjában mért rekordtól a Franciaországhoz tartozó szigeten. Akkor a Cap Corse félszigeten óránkénti 225 kilométeres szélerősséget mértek.

A Franceinfo francia rádió szerint a vihar komoly közlekedési nehézségeket okozott a szigeten, ami mindenek előtt a kompforgalmat és a repülőjáratokat érintette. Több helyen tüzek kaptak lángra, Bastia kikötővárosától délre két négyzetkilóméter terület vált a lángok martalékává.

Az erős szél mindemellett újra felszította a sziget déli részén pusztító tüzet, amely most Sari irányába terjed. A helyi hatóságok lezárták a faluba vezető utakat, a lakosokat pedig felszólították, hogy maradjanak otthonaikban és zárják be az ablakokat.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!