Szíria – Az ENSZ BT meghosszabbította a határon keresztül történő segélyezési műveletet

2020. január 11. 08:39

2020. január 11. 08:39

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) meghosszabbította pénteken a szíriai civileket kívülről a határokon át segélyező műveletét, amely már hat éve tart, de annak érdekében, hogy Oroszország ne vétózza meg a határozatot, felére csökkentették a használható határátkelőket, és nem egy évvel, hanem csak hat hónappal hosszabbították meg a mandátumot.

Több millió szíriai civil továbbra is kap segélyt, de ezután csak a két törökországi ellátóbázisról, Irakból és Jordániából nem. A korlátozott segélyezést lehetővé tevő határozatot Oroszország már nem ellenezte, tartózkodott, de megengedőn tartózkodott Kína is, míg a korlátozások miatt felháborodó Egyesült Államok és Nagy-Britannia szintén tartózkodott. A 15 tagú BT többi tagja megszavazta a Belgium és Németország által egy alkusorozat végén kialakított határozatot, amely folytonossá teszi a pénteken éjfélkor lejárt előző műveletet.

Az ENSZ szerint az ország északnyugati részén 2,7 millió, északkeleten pedig 1,3 millió civil szorul rá a külföldről jövő rendszeres segélyre. Ezek a területek nem a szíriai kormány, hanem a lázadók ellenőrzése alatt állnak, így Damaszkusz ide nem tud segélyt szállítani. Viszont nem is egyezett bele abba a szíriai vezetés, hogy külföldről kapjanak segélyt az ott élők, ezért volt mindig szükség a BT határozatára. Az országban összesen 11 millió civil szorul rá segélyre.

Marc Pecsteen, Belgium ENSZ nagykövete felhívta a figyelmet arra, hogy eddig az iraki határátkelőn keresztül szállítottak be az országba egészségügyi felszereléseket 1,4 millió embernek, és e pillanatban nincs megoldás ennek a szállítási útvonalnak a helyettesítésére. Karen Pierce brit nagykövet pedig azzal vádolta meg a szíriai kormánnyal szövetséges Oroszországot, hogy politikai kérdést csinál a segélyezési ügyből, és ezzel veszélybe sodor 1,8 millió embert az ország északkeleti részén. Vaszilij Nebenzia orosz nagykövet visszautasította ezt, mondván, hogy a helyzet Szíriában alaposan megváltozott, amit a BT-nek követnie kell.

„Teljesen fölösleges a jajveszékelés, hogy mindjárt kitör a katasztrófa, ha bezárunk átkelőket, mert az ország északkeleti részébe Szírián belülről érkezik majd segítség, a terület nagy részét a szíriai kormány tartja az ellenőrzése alatt” – jelentette ki az orosz nagykövet.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nibiru
2020. január 11. 12:04
Hm.... "A stern hamburgi magazin kutatása szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának menekültügynökségének alkalmazottai lehetővé tették, hogy az afrikai emberek pénzért nyugatra költözjenek. Egyebek között az alkalmazottak hamis papírokat adtak ki, amelyekkel az afrikai bekerítették az úgynevezett "áttelepítési" program áhított listáira. Számos nyugati állam, köztük Németország, olyan menekülteknek kínál biztonságos jövőt biztonságos jövőben, akik védelmet érdemelnek." https://bundesdeutsche-zeitung.de/
Mich
2020. január 11. 11:49
Ebben benne vannak keresztények és a kormányoldalon élő egyéb civilek is, vagy csak a szeparatista iszlamisták...?
Mich
2020. január 11. 11:49
Ebben benne vannak keresztények és a kormányoldalon élő egyéb civilek is, vagy csak a szeparatista iszlamisták...?
nibiru
2020. január 11. 10:14
"Ezek a területek nem a szíriai kormány, hanem a lázadók ellenőrzése alatt állnak, így Damaszkusz ide nem tud segélyt szállítani" Remélhetjük, hogy nem az ISIS-t támasztják fel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!