Egyetértés hiányában halasztódhat a Fideszről szóló EPP-döntés

2020. január 20. 14:21

A Bloomberg információi szerint a bölcsek nem tudtak egyezségre jutni a nagyobbik magyar kormánypárt ügyében.

2020. január 20. 14:21

Nincs egyetértés a bölcsek között, emiatt pedig nem biztos, hogy hamarosan döntés születik az EPP-n belül arról, hogy kizárják a Fideszt vagy sem – tudta meg a gazdasági hírportál. Mint írják, névtelenséget kérő információik szerint nagyon valószínű, a február 3-án kezdődő EPP-kongresszuson nem lesz téma a Fidesz ügye. Az anonim forrás arról is beszámolt a portálnak, hogy bizonyos megosztottság is van az ügy kapcsán az Európai Néppártban.

Ismeretes, tavaly kérte fel az EPP vezetése Herman van Rompuy-t, Hans-Gert Pötteringet és Wolfgang Schlüsselt arra, hogy vizsgálja meg a Fideszt annak érdekében, hogy lehetséges-e vele a továbbiakban az együttműködés az EPP keretein belül. Korábban az ügy kapcsán több lehetséges forgatókönyv is felmerült, így az is, hogy meghosszabbítódik a felfüggesztés, vagy esetleg a Fidesz lép ki az EPP-ből.

A Portfolio az üggyel kapcsolatban azt írta hétfőn: már január elejéig be kellett volna nyújtani a vizsgálati jelentést, de nincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamiság megítéléséről. Megfogalmazásuk szerint – a Bloomberg információja alapján – az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne a magyar miniszterelnök-pártelnök válaszlépése.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormányfő múlt héten a Kossuth Rádióban azt mondta: egy centire voltak csütörtökön attól, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, de amiatt nem tették ezt meg, mert néhány nagy tagállam pártjaitól támogatást kaptak a csütörtöki EP-szavazáson. Orbán Viktor akkor a rádióműsorban azt is mondta: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor a Fidesznek egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítania, amihez lesznek szövetségesei.

(Mandiner)

Összesen 351 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karácsony Szilvi
2020. január 21. 09:14
Remélem, hogy a Fidesz nem változtat az álláspontján. Az EPP már nem változik!!! Kutyából nem lesz szalonna.
Atilla
2020. január 21. 06:54
Hát példamutatást végzett itt is a F.I.D.E.SZ. Bármilyen további próbálkozás felesleges. Ebből is győztesen jön ki a F.I.D.E.SZ. De ne is csodálkozzunk ha ilyen vezetője van... Kicsit olyan ez mint a fociban a Barcelona,iyen a külömbség Orbán Viktor és (ellenzéke) ellenségei között... Nevetségessé váltak,kabaréba illőnek... Hajrá Viktor,csak így tovább!!!
Leakis
2020. január 20. 18:36
Megtaláltam a filmet a youtubon. Nem tudom telóról belinkelni. Beírtam, hogy Szerelmes földrajz Lévai Anikó. Nálam első Kötődéseim vagy mi a címe. Egy egyszerű, kedves nő.
János bácsi
2020. január 20. 18:15
"A tweetben Tusk már a jelentésre hivatkozik. A Néppárt politikai gyűlése február 3-4-én lesz Brüsszelben. Tusk itt egyeztet majd a többi konzervatív politikussal az ügyről. Az azonban nem világos, hogy ezután mikor hozza nyilvánosságra a javaslatát. Korábban a Bloomberg hírügynökség azt írta, a Néppárt megosztott a Fidesz tagságának az ügyében és emiatt késik a bölcsek jelentése. Egy brüsszeli jól értesült forrás szerint viszont a bölcsek egységesek az ügyben"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!