Az amerikaiaknak eszük ágában sincs kivonulni Irakból

2020. január 10. 19:10

Inkább a stratégiai partnerség megerősítésén kellene dolgozni – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

2020. január 10. 19:10

Washington elutasítja Irak kérését a csapatkivonásról szóló tárgyalásokra – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium. Közleményében Morgan Ortagus külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll szándékában megvitatni Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő javaslatát a csapatkivonásról. „Valamennyi tárgyaló delegációnak, amely Irakba utazna, jelenleg éppen az lenne a feladata, hogy ne a csapatok kivonását, hanem stratégiai partnerségünk megerősítését vitassa meg” – fogalmazott a kommünikében Ortagus. Hozzáfűzte: az amerikai katonai jelenlét Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatása.  „Elkötelezettek vagyunk az amerikaiak, az irakiak és a koalíciós partnereink megvédése iránt” – hangoztatta. Leszögezte mindazonáltal, hogy Washington szívesen „megvitatná” Bagdaddal „nemcsak a biztonságot érintő kérdéseket, hanem a pénzügyi, gazdasági és diplomáciai partnerségünk témáit is”.

Morgan Ortagus tudatta azt is: jelenleg az amerikai külügyminisztériumban tartózkodik a NATO küldöttsége, amely éppen az észak-atlanti katonai szövetség erőteljesebb iraki szerepvállalásáról egyeztet az amerikai partnerekkel.

A bagdadi elnöki iroda pénteken adott ki közleményt arról, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök az amerikai csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. Pompeo csütörtökön este telefonon egyeztetett Abdel Mahdival a kialakult helyzetről. Az iraki parlament vasárnap szavazott meg egy nem kötelező érvényű határozatot arról, hogy minden külföldi csapatot ki kell vonni Irak területéről.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2020. január 12. 18:40
1948-ban mikor az összes környező arab állam egy emberként támadt az újra állapított Izraelre, a kabinet válság tanácskozást tart, mit tegyenek most? Sok elvetett ötlet után végül valaki megszólal: - "Én tudom a megoldást. Támadjuk meg Amerikát!" A többiek tágra nyílt szemmel kérdezik: - "Elment az eszed! Miért?" - "Mert Japán megtámadta, és a háború végén az USA elkezdte az ország felépítését. Németország megtámadta és őket is felépítik. Ha mi is megtámadjuk a háború végén minket is felépítenek és megmarad az ország!" Ben Gurion elgondolkodik: - "Hm... Nem rossz. De van egy bökkenő." - "Micsoda?" - "Mi van, ha mi győzünk?" Így aztán Izrael nem támadta meg az USA-t 1948-ban, hanem visszaverte az arab koalíciót.
Salamander
2020. január 12. 11:13
Az ÖSSZES északafrikai ország beveszi és lenyeli a demokrácia-tablettát, ha beledöglik is. Japán is bevette és lenyelte, Németország is bevette - bár öklendezik.
mucsay
2020. január 11. 15:57
ennyit trumpról.
néhai Ch.Pilot
2020. január 11. 12:42
Bocsánat, kinek volt efelől kétsége? Ha újságíró, vagy politikus, azonnal hagyja ott a pályát! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!