Líbiai kormányfő: nincs alternatívája a török katonai segítségnek

2019. december 23. 16:16

Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására.

2019. december 23. 16:16

Nincs alternatívája a török katonai segítségnek – jelentette ki Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnöke a Corriere della Sera hétfői lapszámában megjelent interjúban. 

Mint mondta, kormánya fegyvereket kért Olaszországtól, de nem kapott választ. „Mindenki, aki minket bírál, előbb tegye fel a kérdést magának, mit tett volna a helyünkben, és látni fogja, hogy nem volt más választásunk” – vette védelmébe Szarrádzs a Törökországgal kötött vitatott katonai együttműködésről szóló megállapodást. „Akinek gondja van ezzel, az a nemzetközi joghoz fordulhat és bekérheti egy nemzetközi törvényszék határozatát” – hangoztatta.

Haftar offenzívája

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormány öt országhoz (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Algéria és Törökország) fordult pénteken katonai segítségért, hogy kivédhesse az ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok offenzíváját a főváros, Tripoli ellen. Szarrádzs az interjúban magabiztosnak mutatkozott, hogy győzni fognak. Hozzátette: Haftar egy nemzetközi törvényszék elé fog kerülni.

Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Török segítség

A török parlament szombaton jóváhagyta az átfogó biztonsági és katonai együttműködésről szóló megállapodást a nemzetközileg elismert líbiai egységkormánnyal.

Az Anadolu török hírügynökség szerint az egyezmény lehetővé teszi Törökországnak, hogy katonai tanácsadókat és kiképzőket küldhessen Líbiába, közös hadgyakorlatokat tarthasson, illetve fegyvereket és katonai járműveket küldjön az észak-afrikai országba, amennyiben ezt a tripoli székhelyű vezetés kérné. A megállapodás egyben a hírszerzési értesülések megosztásáról is rendelkezik. Ankara emellett kötelezettséget vállalt, hogy segít egy védelmi erő felállításában, amely rendőrségi és katonai feladatokat egyaránt ellátna.

A kelet-líbiai erők hétfőn elengedték azt a Grenadában regisztrált hajót, amelyet szombaton tartóztattak fel Derna térségében török legénységével és átkutatták rakományát. Ahmed al-Miszmári tábornok, a kelet-líbiai erők szóvivője szerint nem találtak fegyvereket a fedélzeten. A hajó lisztet szállít Máltáról Egyiptomba.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2019. december 26. 11:47
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: http://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
nemecsekerno_007
2019. december 23. 21:33
Észak-Afrika az EU érdekszférája lenne, nagy kár, hogy inkább olyan fajsúlyos témával foglalkoznak mint a gender, meg a magyar jogállamiság. Nemtom mi a fene lesz így az EU-val...
olajfa1
2019. december 23. 18:41
Tessék mondani... ez a Halífa Haftar tábornok az a katonai vezető aki megtámadta az Amerikai nagykövetséget... és sok amerikai áldozat halt meg... MIKÖZBEN AZ AKKORI KÜLÜGYMINISZTER AZAZ Hillary Clinton A SZÁMÍTÓGÉPJÉBEN A "PIZZARENDELÉSSEL" VOLT ELFOGLALVA?... Most akkor aki ezen "Halífa Haftar tábornok" a polgárháborúban a törvényes erők ellen háborúzik... akkor a törvényes Libiai kormánynak az "Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Algéria és Törökország"-hoz fordult segítségért... és ezek közül csak és csakis Törökország segített nekik!... SŐT! Egyesek szerint Franciaország meg éppen Halífa Haftar tábornoknak segédkezik gőzerővel... sőt egyesek szerint még a mostani Olasz kormány is szorgalmasan segédkezik Halífa Haftar tábornok felfegyverzésében... Furcsa egy világ!... Mondjuk Hillary biztosan sok pizzát rendelt... és ez megéri az olaszoknak is meg a franciáknak is...
Gregorius
2019. december 23. 17:07
Talán sikerül stabilizálni Líbiát török segítséggel. ( Ami inkább jó nekünk, mint rossz. Ellenőrizhető a migráció, de nő a törökök zsarolási potenciálja.) Haftar tapasztalt katona, de már idősebb ember, igazából nem lehet vele távlatokban gondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!