Pestis Kínában

2019. november 17. 11:58

2019. november 17. 11:58

Bubópestissel fertőzött beteget kezelnek a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen – adta hírül vasárnap a China Daily című kínai pártlap a helyi egészségügyi hatóságok közlésére hivatkozva.

Az 55 éves férfi, aki a Mongóliával határos Hszilingol régióban, egy kőbányában dolgozott, napok óta tartó láz miatt került kórházba, ahol később bubópestis fertőzéssel diagnosztizálták. A férfi a múlt hét elején a kőbánya területén saját kezűleg megnyúzott és megevett egy vadnyulat, ekkor fertőződhetett meg a betegséggel, amely bolhacsípéssel terjed – derül ki a belső-mongol egészségügyi bizottság közleményéből.

A diagnózist követően a pácienst karantén alá helyezték, kezelése pedig jelenleg is folyik. Orvosi megfigyelés céljából karantén alá helyeztek még további 28, a beteggel kapcsolatban álló embert, akik közül vasárnapig senkinél nem jelentkezett semmilyen kóros tünet – áll a közleményben. 

Fan Meng-kuang, a belső-mongol járványügyi központ igazgatóhelyettese aláhúzta: ez az eset semmilyen összefüggésben nem áll annak a két, szintén a Hszilongol régióból származó páciensnek a fertőzésével, akiket jelenleg tüdőpestissel kezelnek egy pekingi kórházban.

Idén áprilisban a szomszédos Mongóliában is felütötte a fejét a betegség: akkor egy házaspár veszítette életét búbópestis-fertőzés következtében, miután a férfi mormotára vadászott, majd feleségével közösen elfogyasztották a leölt állatot.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Évente átlagosan mintegy 600 pestises megbetegedést jelentenek világszerte; a legtöbbet a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkáron.

(MTI)

Kép: pixabay

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2019. november 18. 15:01
A pestis bármikor felütheti a fejét, a rágcsálók bolhájában éldegél, azt, ha a patkány kimúlik, ugrik rá az emberre a bolha. Ja a mókus is ugyan az, mint a patkány, csak jobb a PR-ja - pl erdei futó elszalad egy döglött mókus mellett......
nticovqui
2019. november 18. 01:17
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
kérdés
2019. november 17. 23:34
Elgondolkodtató. Amikor pár évvel ezelőtt ideköltöztünk, egy nagyon idős embertől kaptunk birsalma csemetét. A felesége lelkünkre kötötte, hogy a pestis gyógyszere. Már szépen terem. Negyedelve, hússal együtt ajánlották sütni, nemcsak sajtnak, kompótnak.
zankider
2019. november 17. 19:37
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!