Ideiglenesen Krakkóban állították fel a Bécs által kifogásolt Sobieski János szobrot

2019. november 20. 11:34

A szobor bécsi felállítását a város baloldali vezetése akadályozta meg, mert szerintük sértette volna a helyi muszlim kisebbséget.

2019. november 20. 11:34

Az utánfutón felállított III. János, lengyel királyt ábrázoló szobor, az úgynevezett krakkói pápai ablak alatt lett elhelyezve – írja a thefirstnews. A Krakkó belvárosában található érseki palota ablakából egykor II. János Pál köszöntötte a fiatalokat, az épület ezen részét pedig azóta pápai ablaknak hívják.

A szobrot ideiglenesen állították ki ezen a helyen. Az eredeti tervek szerint az alkotás a bécsi Kahlenberg-dombon lett volna kiállítva, ahonnan 336 évvel ezelőtt a lengyel király elindította történelemformáló támadását a Bécset ostromló török sereg ellen. Az emlékmű Sobieskit ábrázolja a huszárok oszlopának vezetőjeként, amikor 1683-ban a bécsi ostromnál az oszmán hadsereg ellen vezette csapatait, amely csata megakadályozta az oszmánok további előrelépését Európában. A Kahlenbergi csata néven emlegetett ütközet eredményeképpen – ami után az oszmán sereg nem volt képes többé érdemben támadni – Sobieski Jánost gyakran nevezik Európa megmentőjének is.

A bécsi emlékmű alapkövét hat évvel ezelőtt, a csata 330. évfordulóján fektették le. Az emlékmű leleplezését 2018. szeptember 12-re tervezték, de bécs baloldali városvezetése visszalépett a szoborállítástól attól félve, hogy az esetleg rossz fényt vetne a városra a helyi muszlim kisebbség szemében.

(Kép forrása: Jacek Bednarczyk/PAP)

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2019. december 18. 23:07
Król jest tylko jeden.
selsalzfar
2019. november 25. 04:04
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
stifwacar
2019. november 23. 22:31
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Dr. Kövér Zászló
2019. november 21. 18:22
Hunyadi , de mindenki tudja . :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!