Amerikai hitelekből pénzelik a migrációt?

2019. november 05. 08:22

Sok illegális bevándorló az útját Közép-Amerikából azokból a hitelekből finanszírozza, amelyeket elsősorban mikrovállalkozásoknak szán az Egyesült Államok kormánya , derült ki a Washington Post cikkéből.

2019. november 05. 08:22

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) által a kisvállalkozóknak nyújtott segítség Guatemalában az illegális bevándorlóknál köt ki – írta internetes kiadásában a The Washington Post című lap keddre virradóra. A lap oknyomozó riportja szerint az amerikai kormányügynökség hozzájárulásával hozták létre Guatemalában a mikrovállalkozások finanszírozásával foglalkozó legnagyobb szervezetet, és az USAID helyi bankokat is támogatott. Csakhogy a kisvállalkozásoknak nyújtott hitelek jelentették az Egyesült Államok felé útnak induló illegális migránsok legfőbb pénzforrását – állapította meg a The Washington Post.

A lap helyszínen járt munkatársa emlékeztetett arra, hogy az elmúlt kilenc hónapban a Guatemalából az Egyesült Államok határaihoz érkező illegális bevándorlók száma több mint 250 ezerre duzzadt. Túlnyomó többségük a közép-amerikai ország legszegényebbjeiből került ki, mezőgazdaságból él, és nagy nehezen gyűjti össze az utazáshoz szükséges összeget. Ezt a summát az amerikai újságíró maximum fejenként 12 ezer dollárra becsülte, és tapasztalatai szerint a pénz tetemes része az Egyesült Államok és a Világbank által nyújtott mikrohitelekból származik.

A lap szerint az amerikai kormányzat és a Világbank együttesen több tízmillió dollárt juttatott a legnagyobb guatemalai mikrofinanszírozási intézménynek, a Fundación Génesis Empresarialnak, és finanszírozta az ország egyik legnagyobb bankját, a Banruralt is. Tavaly óta a guatemalai lakosság mintegy két százaléka e hiteleket felhasználva vágott neki az amerikai határ felé vezető viszontagságos útnak – állapította meg az amerikai lap. Hangsúlyozta: ennek a következményei többszörösen is tragikusak, mert a határtól visszafordított vagy a határon átjutó, de kitoloncolt guatemalaiaknak még azelőtt kell visszatérniük hazájukba, hogy amerikai földön megkeresték volna a hiteleik visszafizetéséhez szükséges összeget.

A The Washington Post munkatársa a többi közt a hegyvidéki Nebaj városkában járt, ahol az egyik helybéli elmondta: az embercsempészek 6500 dollárnak megfelelő guatemalai quetzalt kérnek. Az elvándorlásra készülő a banktól egy héten belül megkapja a kért mikrohitelt, amelyet azonnal továbbad. Az embercsempészek arra hivatkozva szedik be a pénzt, hogy végigkísérik a menekülőket egészen az amerikai határig, és közben gondoskodnak a védelmükről.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schulraugue
2019. november 08. 11:07
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
mo ching
2019. november 05. 20:20
A kihelyezett hitel a bankok főkönyvében nagyon jól néz ki, amíg le nem jár a visszafizetési határidő. Addig a bank úgy szerepelhet a piacon, mint akinek jól megy a szekér. Időd nyernek, aztán még nagyobb gödörbe kerülnek majd. Igaz ez az amerikai hitel adókra és a guatemalai továbbító bankokra is. Kicking the can down the road.
Thorin
2019. november 05. 12:01
Mekkora tragédia, hogy azt, aki az új választott hazájába bűncselekmény (illegális határátlépés) elkövetésével akarja megkezdeni, illetve aki eredeti hazájában utoljára sztintén bűncselekményt követ el (nem áll sázndékában visszafizetni hitelt, azaz lop), az pórul jár. Ha hozzávesszük, hogy ez a segély azért érkezik az országába, hogy az kicsit előrébb lépjen, és ne kelljen neki meg senki másnak elhagyniua azt, akkor nemcsak törvény szerint bűnös, hanem mindn erkölcsi szempontból is, a volt országát, a hátrahagyott honfitársait (és csaladját) lopja meg a fejlődés lehetőségétől.
Megtalálta
2019. november 05. 08:38
"Hangsúlyozta: ennek a következményei többszörösen is tragikusak, mert a határtól visszafordított vagy a határon átjutó, de kitoloncolt guatemalaiaknak még azelőtt kell visszatérniük hazájukba, hogy amerikai földön megkeresték volna a hiteleik visszafizetéséhez szükséges összeget." Ha nem tudnának átjutni a határon, és tisztában lennének vele, hogy nincs rá esélyük, akkor nem történne meg ez a "tragédia".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!