Legkevesebb két újságíró vesztette életét a török offenzíva következtében

2019. október 15. 17:13

A sajtó munkatársai ellen elkövetett támadásokat szigorúan tiltja a nemzetközi jog – húzta alá az Orvosok Határok Nélkül ügyvezető igazgatója.

2019. október 15. 17:13

Legkevesebb két újságíró vesztette életét az Északkelet-Szíriában zajló török offenzíva következtében – jelentette a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet kedden.

A halottak a Hawar News (ANHA) kurd hírügynökség és a Cira TV svéd-kurd hírtelevízió tudósítói voltak. A sajtó munkatársai egy civil autókonvoj ellen elkövetett légicsapásban vesztették életüket vasárnap, s rajtuk kívül legalább nyolc másik újságíró is megsebesült.

Az RSF élesen elítélte a történteket, és felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyek újságírók védelméről rendelkeznek a fegyveres konfliktusokban. A világszervezet vezető testülete 2006-ban és 2015-ben fogadott el erről szóló dokumentumokat, miután különösen az iraki és a szíriai konfliktusokban egyre több újságíró vesztette életét.

A sajtó munkatársai ellen elkövetett támadásokat szigorúan tiltja a nemzetközi jog” – húzta alá Christian Mihr az MSF, vagyis az Orvosok Határok Nélkül ügyvezető igazgatója. Az RSF-nek a világ államait sajtószabadság szempontjából rangsoroló listáján Törökország jelenleg a 157., míg Szíria a 174. helyen kullog az utolsók között a 180 helyezettel bíró lajstromon. 

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadműveletet erős nemzetközi bírálatok érték.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!