Közösségi megnyugvásra van szükség!

2019. október 18. 17:20

Pattanásig feszült a helyzet, és ezt kezelni kell, máskülönben vagy közösségként esünk szét, vagy parlamenti képviselet nélkül maradunk.

2019. október 18. 17:20
Gubík László

Az MKP és a Most-Híd tárgyalásainak a híre felbolydította a közösséget. Lehet egy ilyen megosztó emberrel, mint Bugár Béla és a pártjával a közös választási lista létrehozásában együttműködni?  Még fontosabb kérdés, hogy érdemes-e ezt meglépni?

A legfontosabb, hogy közösségi megnyugvásra van szükség! Pattanásig feszült a helyzet, és ezt kezelni kell, máskülönben vagy közösségként esünk szét, vagy parlamenti képviselet nélkül maradunk, vagy mindkettő. A nagy kérdés az, hogy a magyarság melyik igénye erősebb: az egy évtizedes vágy arra, hogy a magyar emberek ne listák közül, hanem egy listán belül választhassanak, vagy a magyar közélet megújítása tartalmi és személyi oldalról egyaránt, akár annak árán is, hogy képviselet nélkül maradunk. Mindkét igény jogos, így mindkettőt figyelembe kell venni.

A magyar választókról régóta azt tartja a közvélemény, hogy közös magyar listát akarnak, véleménye szerint tényleg ez a közakarat? Közös lista bármi áron, vagy közös lista csak akkor, ha annak a tartalma is megfelelő?

Néhány éve még egyértelműen az egységet akarták többen, de a Híd négyéves kormányzati szerepvállalása óta ez jó eséllyel megváltozott. Bugár Béla ismét bebizonyíthatja, hogy a magyarság parlamenti képviseletének megteremtésében nélkülözhetetlen a szerepe. Csak éppen nem mindegy, hogy ez azért lehetséges, mert ő is benne van, vagy azért, mert háttérbe vonul, vagy azért, mert teljesen kimarad belőle. Az új helyzet neki is új. Okozhatna végre pozitív meglepetést.

Hogy képzeli el a Via Nova megjelenését egy ilyen felállásban?

Egy összefogás attól összefogás, hogy abban minden formáció megtalálja a maga helyét, sőt feladatát, és aztán közös célokért egy irányba húznak. Közösségi célként egy társadalmi programot és a kisebbségi jogaink bővítését kell megfogalmazni. A politikai cél pedig nem lehet más, mint a magyarság parlamenti képviselete és a jelenlegi kormány leváltása úgy, hogy a magyarok egy új jobboldali kormányban a visegrádi együttműködésért és a hagyományos értékekért küzdenek, mintegy ellensúlyozva a progresszív szólamok társadalombomlasztó hatását. 1998-ban is azért működött a magyar egység, mert az a helyes oldalra állt az államot bűnszervezetként működtető erőkkel szemben. Most ugyanez a feladat, és ezt ki kell mondani. Méghozzá közösen.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2019. október 18. 20:43
Hajrâ Felvidék, hajrá magyarok!
Onurisz
2019. október 18. 19:38
Itt Magyarországon nem tudjuk, hogy milyen hosszú és milyen tartalmú lista terheli Bugárt, de az innen is látható, hogy még mindig jelentős támogatása van az ottani magyarok körében. A közös lista attól közös, hogy mindenkinek képviselve kell lennie rajta, akit támogatnak a megcélzott választók. Innen nézve politikai evidencia, hogy amint kiesnek valamelyik szomszédos ország parlamentjéből a magyarok azonnal megnő az asszimilációs nyomás. A szlovákiai magyar politikai elit sem lehet olyan ostoba, hogy ezt ne tudja. Nincs két alternatíva, csak egy: bármilyen kompromisszum árán, de képviseletet szerezni. Az EU központjából csak ez látszik, csak ez éri el az ingerküszöbüket.
Antigoné
2019. október 18. 17:28
Hajrá, felvidéki magyarok, de Bugár nélkül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!