HRW: Háborús bűnöket követtek el a CIA által kiképzett afgán milíciák

2019. október 31. 14:09

A Központi Hírszerző Ügynökség szerint az afgán erőknek tulajdonított atrocitások többsége hamis vagy eltúlzott beszámolókon alapul.

2019. október 31. 14:09

Rögtönzött kivégzésekkel, emberek eltüntetésével és válogatott kegyetlenkedésekkel vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által kiképzett afgán milíciákat a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön kiadott jelentésében.

A jogvédők 14 razziát elemeztek, amelyeket 2017 vége és 2019 közepe között hajtottak végre Afganisztánban. Megállapították, hogy az afgán milíciák súlyos jogsértéseket követtek el, amelyek közül több kimerítette a háborús bűncselekmény jogi kategóriáját. Az egyik műveletben, amely augusztusban zajlott Paktia tartományban, a fegyveresek tizenegy férfival végeztek egy faluban.

Szemtanúk szerint egyikük sem tanúsított ellenállást” – hangsúlyozta a HRW.

A CIA megkérdőjelezte a jelentés hitelességét. Az ügynökség szerint az afgán erőknek tulajdonított atrocitások többsége hamis vagy eltúlzott beszámolókon alapul.

A tálibokkal ellentétben az Egyesült Államok a jogállamiság elkötelezett híve” – írta közleményében az amerikai titkosszolgálat. „Nem tűrjük el az illegális tevékenységeket, és tudtunkkal nem veszünk részt efféle bűncselekményekben” – fűzte hozzá a CIA.

A hírszerzés által támogatott titkos milíciák a szovjet megszállás elleni harc kezdete – azaz a nyolcvanas évek óta – aktívak Afganisztánban. Az elmúlt években a tálib felkelők és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fegyveresei váltak a különleges erők célpontjaivá.

A HRW által elemzett razziák többségét a szélsőségesek ellenőrzése alatt álló területeken hajtották végre. Ezeket a műveleteket rendszeresen kísérték légicsapások, amelyekben aránytalanul sok civil vesztette életét – állt a jogvédők jelentésében. NATO-statisztikák szerint az Egyesült Államok több mint 1100 csapást mért Afganisztánra szeptemberben levegőből és szárazföldről. Ez jelentős növekedés az elmúlt hónapok adataihoz képest. A tavalyihoz képest ugyancsak nőtt a milíciák által végrehajtott szárazföldi műveletek száma.

A tálibok elleni műveletek fokozásának jegyében a CIA lehetővé tette az afgán erőknek, hogy különféle atrocitásokat kövessenek el” – kifogásolta Patricia Gossman, a beszámoló szerzője. Az afgán hatóságok és az amerikai erők egyre többször támaszkodnak a milíciákra a szélsőségesek elleni harcban, miután a tálibok komoly veszteségeket okoztak a biztonsági erőknek. Ezek a félkatonai csoportok az afgán hírszerzés alá tartoznak, és nem a hadsereg vezetésének engedelmeskednek. A HRW-nek nyilatkozó egyik diplomata halálosztagoknak nevezte ezeket az egységeket. A jogvédők szerint a milíciák tagjainak nagy részét a CIA toborozza, képezi ki, látja el felszereléssel és felügyeli.

A HRW követeli: indítsanak nyomozás annak felderítésére, hogy követett-e el  háborús bűnöket az Egyesült Államok  Afganisztánban. Emellett felszólította Kabult, hogy oszlassák fel vagy helyezzék a védelmi minisztérium felügyelete alá a milíciákat.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2019. október 31. 16:13
Mekkorát csalódhatott bennük szegény CIA!
Megtalálta
2019. október 31. 14:38
A milíciákra szokták bízni a piszkos munkát, az meg, hogy a CIA képzi ki őket, és látja el felszereléssel, és olykor infóval is, nos, ebben sincs semmi meglepő.
Kiscsillag
2019. október 31. 14:12
Egyik kutya, másik eb.
röviden
2019. október 31. 14:11
Nem hiszem. Komolyan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!